Rend lesz végre

Megindultak az oroszok: Putyin légitámadásokat indított Szíriában

A hírt a moszkvai védelmi minisztérium is megerősítette: megkezdődtek az orosz légicsapások Szíriában.

2015.09.30 16:03ma.hu
MiG-29 jet © Vladimir Astapkovich / RIA Novosti

Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában - jelentette több hírügynökség. A támadásokat végül a moszkvai védelmi minisztérium is megerősítette.

A hírek szerint az orosz hadsereg a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadott. A védelmi minisztérium közlése szerint az orosz hadsereg katonai felszerelésekre, kommunikációs berendezésekre, illetve fegyver-, üzemanyag- és lőszerraktárakra mért csapást Szíriában.

Vlagyimir Putyin orosz államfő eközben kijelentette, hogy országa légiereje támogatást fog nyújtani a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Azt ugyanakkor kizárta, hogy Moszkva szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az IÁ ellen. (Amennyiben nem jelenik meg a lenti videó, itt megnézheti >>>)

Russian anti-terror op in Syria

The Russian Air Force has launched airstrikes against targets of Islamic State militants in Syria. The move was approved at by Upper House of the Russian parliament after a request from Syrian President Bashar Assad. LIVE UPDATES: http://on.rt.com/6sng

Posted by RT Play on 2015. szeptember 30.

Putyin zöld utat kapott

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra kérte a törvényhozás felsőházát, hogy járuljon hozzá a hadsereg külföldi bevetéséhez, aminek a Szövetségi Tanács eleget is tett. Az indítványt a 168 tagú felsőházban 162 szenátor támogatta.

Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője később közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy nyújtson katonai segítséget. A nyilatkozó hangsúlyozta, kizárólag az orosz légierő hadműveleteiről van szó.

"A műveletek katonai célja a szíriai kormánycsapatok támogatása az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni támadásaiban" - mondta. Idézte egyben Putyin elnököt, hogy a szárazföldön orosz csapatokat nem vetnek be.

Ivanov felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai műveletek során betartják a nemzetközi jogot, és egyeztetik hadműveleteiket partnereikkel, illetve a szövetségesekkel. Kitért arra, hogy egyelőre a nemzetközi jog megkerülésével folynak hadműveletek Szíriában és Irakban. Ahhoz, hogy a nemzetközi jog szempontjából megteremtődjön az összhang, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges, illetve az, hogy az ország, amelynek területén a harci cselekmények folynak, katonai segítséget kérjen, ahogy ezt Aszad szíriai elnök is tette - tette hozzá.

Szárazföldön nem támadnak

Az orosz elnök már hétfőn, az ENSZ-közgyűlésről tudósító újságírók előtt sem zárta ki, hogy orosz harci gépek légicsapásokat hajtsanak végre Szíriában, támogatást nyújtva az Aszad elnökkel szövetséges hadseregnek az Iszlám Állammal szemben. De azt leszögezte, ha cselekedniük kell, azt csakis a nemzetközi egyezmények betartásával teszik meg, mindazonáltal szárazföldi harcoló alakulatokat semmiféleképpen nem küldenek az Iszlám Állam ellen vívott harcokba.

Moszkva kész kommunikálni az IÁ elleni koalícióval

Oroszország kész állandó kommunikációs csatornákat létesíteni az Iszlám Államot (IÁ) Szíriában bombázó, az Egyesült Államok vezette koalícióval a terrorista csoportok elleni harc erősítése érdekében - jelentette ki szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Oroszország a nap folyamán korábban közölte, hogy először indított légicsapásokat az IÁ militánsai ellen.

"Értesítettük az Egyesült Államok kormányát és az amerikaiak által létrehozott koalíció más tagjait, hogy készek vagyunk állandó kommunikációs csatornák kialakítására a terrorista csoportok elleni harc maximális hatékonyságának biztosítása érdekében" - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov közölte, hogy Oroszország - ebben a hónapban a Biztonsági Tanács soros elnöke - határozattervezetet köröztet a világszervezet fő biztonságpolitikai döntéshozó szervének tagjai között, amely alapjául szolgálgat a terrorszervezetek elleni világméretű összefogásának.

"Amire szükségünk van, az a Biztonsági Tanács által jóváhagyott kollektív megközelítés" - hangoztatta Lavrov, rámutatva, hogy Iránnak, Oroszországnak, Szaúd-Arábiának, Törökországnak, Jordániának, Katarnak, az Egyesült Államoknak és Kínának kulcsszerepet kell játszaniuk a szíriai válság megoldásában.

A BT-nek a közel-keleti és az észak-afrikai konfliktus rendezéséről és a terrorizmus elleni harcról tartott nyílt vitájában a nap folyamán felszólal majd John Kerry amerikai külügyminiszter is.

Laurent Fabius, a francia külügyi tárca vezetője közölte, hogy kormánya azzal a feltétellel kész együttműködni Oroszországgal és másokkal a szíriai válság megoldása érdekében, hogy véget kell vetni az ottani polgári lakosság elleni erőszaknak és általa hóhérnak nevezett Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból. Feltételként szabta meg azt is, hogy "abszolút világosan" meg kell határozni, hogy ki ellen kell harcolni Szíriában.

Párizs szerint erkölcsi hiba rehabilitálni Bassár el-Aszad elnököt

Erkölcsi hiba lenne és megakasztaná a szíriai válság megoldására tett erőfeszítéseket, ha "rehabilitálnák" Bassár el-Aszad szíriai elnököt - mondta szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök.

"Aszadot rehabilitálni erkölcsi hiba lenne, és főleg mozdulatlanságra ítélne minket, hiszen maguk a szíriaiak sem tudnák ezt elfogadni, és a régió egyetlen szunnita arab országa sem egyezne bele" - fogalmazott a kormányfő a nemzetgyűlésben egy képviselői kérdésre válaszolva.

"Ki gondolhatja azt egy pillanatig is, hogy az, aki annyi katasztrófáért felelős, megtestesítheti az országa jövőjét? Ki gondolhatja, hogy a probléma legfőbb okozója részese lehet a megoldásnak? És hogyan lehetne támogatni a visszatérést a háború előtti status quóhoz azzal az ürüggyel, hogy a zsarnok alternatívája rosszabb?" - tette hozzá.

Francois Hollande államfő hétfőn az ENSZ Közgyűlésében elmondta, hogy Franciaország a közös európai értékek alapján kész a válságövezetekből érkező menekültek befogadására, de hangsúlyozta, hogy a világnak ki kell vennie részét a probléma kezeléséből, és nagyobb támogatást kell nyújtania a nemzetközi szervezetek működéséhez. Leszögezte, hogy a "diktátor" Aszad nem lehet részese a szíriai rendezésnek, mert az "áldozatok és a hóhér" nem ülhetnek le egy tárgyalóasztalhoz.

Miután a moszkvai védelmi minisztérium szerdán megerősítette, hogy Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen, a szíriai biztonsági források jelentése szerint az orosz fegyveres erők a helyi kormányerőkkel együttműködve hajtották végre hadműveletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.