Illegális bevándorlás

Boszniai főképviselő: a háborút kell megállítani

Nem a migránsokat, hanem elsősorban a háborút kell megállítani a bevándorlás kérdésének megoldásához.

2015.09.30 15:10MTI

Valentin Inzko szerdán Pécsen, egy sajtóbeszélgetésen fejtette ki véleményét, miután a Nyugat-Balkán és Bosznia-Hercegovina jövőjéről előadást tartott a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája, Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja, valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány szervezésében.

A főképviselő hangsúlyozta: a fő feladat a migráció okainak megszüntetése, ennek mentén szükség van arra is, hogy azok az országok, ahonnan a bevándorlók érkeznek, segítséget kapjanak gazdaságuk fejlesztéséhez, a jobb élet megteremtéséhez.

Valentin Inzko azt mondta, nagy kérdés, hogy mekkora az a migránstömeg, amit még elbír Európa. Megítélése szerint ötmillió bevándorló még kezelhető valahogy, ez a népesség egy százaléka.

A főképviselő az európai uniós országok összefogását sürgette a bevándorlásból fakadó feladatok megoldásában. Kitért a migránsok befogadására, melyben szerinte minden államnak részt kell vállalnia.

Valentin Inzko arra a felvetésre, hogy a bevándorlók a jövőben új útvonalat választva Bosznia-Hercegovinán keresztül igyekeznek majd elérni Nyugat-Európát, azt mondta: Bosznia nem gazdag ország, a területén ez esetben áthaladnának a migránsok. Más lenne a helyzet, ha szírek nagy számban ott szeretnének letelepedni, mert megbontanák a vallási egyensúlyt.

A főképviselő Bosznia jövőbeni európai uniós csatlakozására vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy megítélése szerint az ország másfél évtizeden belül teljesítheti az integráció feltételeit.

Hangoztatta: az Európai Unió csak akkor lehet teljes, ha a közösséghez a balkáni államok is csatlakoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.