Illegális bevándorlás

Handó: Zalaegerszegen felkészültek a migrációs ügyekre

A szegedi tapasztalatok alapján felkészült a Zalaegerszegi Törvényszék arra, hogy a migrációs ügyekkel összefüggésben, a parlament keddi döntése alapján Zalaegerszegen is tárgyalható eljárásokban a megfelelő személyi és infrastrukturális háttérrel rendelkezzen.

2015.09.30 13:36MTI

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kifejtette: meggyőződött arról, hogy a zalai törvényszék felkészült arra az ügyteherre, amire pontosan nem is lehet előre tervezni, de a szeptember 15-én életbe lépett jogszabályi változások alapján Szegeden már tapasztalatot szereztek.

Az OBH elnöke felidézte, hogy a határsértéssel kapcsolatos bűncselekmények szigorítása szeptember 15-én lépett hatályba, s azóta a Szegedi Törvényszék illetékességi körébe került ezeknek az ügyeknek a tárgyalása. A Parlament kedden arról döntött, hogy a pécsi és a zalaegerszegi bíróságokon is tárgyaljanak ilyen ügyeket.

"A felkészülés megtörtént, biztonsággal tudják majd kezelni az ügyeket" - jelezte Handó Tünde. Hozzátette: azért, hogy az állampolgárok egyéb ügyei ne szenvedjenek késedelmet, Zalaegerszegen külön tárgyalótermeket jelöltek ki, amelyhez a szükséges infrastruktúrát is biztosítják. Arra is készülnek, hogy akár szombaton és vasárnap is dolgozniuk kell, és ez nemcsak a bírókra, hanem az igazságügyi alkalmazottakra, a biztonsági személyzetre is vonatkozik, de mindezek plusz költségeit megpróbálják ellentételezni.

Egy kérdés kapcsán az OBH elnöke elmondta: nehézségbe ütközik a tolmácsok biztosítása, mert nagyon kevesen vannak olyanok, akik az illegális bevándorlók által használt ritka nyelveken beszélik, ezért például távtolmácsolással oldják meg az ilyen helyzeteket. Elmondta még azt is, hogy keddig összesen 273 befejezett ügyet tárgyaltak Szegeden, ebből 268 esetben megállapították a bűnösséget, öt vádlott ügyét pedig azért kellett visszaküldeni, mert nem jelentek meg a vádlottak.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke hozzátette: az első időszakban naponta nagyjából 20 büntetőügyre számítanak, amit az erre jelentkező 12 bíró tárgyal majd, de ha szükséges, az OBH más bíróságokról kirendeléssel további bírákat is biztosít.

Mint mondta: az ilyen ügyekre a kijelölést vállaló bírók más tárgyalásaikat egyelőre elhalasztották, mert a jogszabály szerint a határsértéses eseteket minden más ügyet megelőzően kell tárgyalni.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a szegedi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyészség igyekszik 72 órán belül bíróság elé állítani a határsértőket, azt követően ugyanis már csak bírósági végzéssel lehet fenntartani az előzetes letartóztatásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.