Illegális bevándorlás

Zeman Lengyelországot bírálta

Bírálta Milos Zeman cseh elnök szerdán Lengyelországot azért, hogy a négy visegrádi ország közül egyedüliként előző nap megszavazta a menekültkvótákat. Zeman szerint "a rendes ember betartja a megállapodásokat".

2015.09.23 16:55MTI

Az államfő emlékeztetett: Lengyelországban a közelmúltban elnökváltást tartottak. "Lengyelország félelnöki rendszerben működik, hasonlóan, mint Franciaország. Én nem vagyok egészen biztos abban, hogy éppen az új elnök személye volna az, ami Lengyelország álláspontjának bizonyos megváltozásához vezetett" - jelentette ki Zeman az észak-morvaországi Trinecben újságírók előtt.

Megjegyezte: nem kíván olyan patetikus kifejezéseket használni, mint amilyen az "árulás" szó. "Csak azt akarom állítani, hogy ha a visegrádi országok valamiben megállapodnak, mégpedig ismételten, akkor a rendes ember a megállapodást nem szegi meg" - jelentette ki Zeman.

Az európai uniós tagországok belügyminiszterei keddi tanácskozásán a négy visegrádi állam közül a kvótákat Csehország, Szlovákia és Magyarország elutasította, míg Lengyelország - ellentétben a korábbi közös visegrádi állásponttal - a többséghez csatlakozva megszavazta. Elutasító álláspontra helyezkedett Románia is, Finnország pedig tartózkodott.

Lengyelország álláspontja megváltoztatását azzal indokolja, hogy számára a migránsokkal és Európával való szolidaritás fontosabb minden másnál.

Csehországot, amely jelenleg a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét tölti be, meglepte a lengyel álláspont megváltozása.

"A visegrádi négyes ideiglenesen megszűnt. Nem értem a lengyeleket" - mondta kedden Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

A Právo című független baloldali napilap úgy fogalmazott, hogy Lengyelország álláspontjának megváltoztatásával "elgáncsolta" visegrádi partnereit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.