Illegális bevándorlás

Orbán: Magyarország kész részt venni egy kontingens alapú megoldás kidolgozásában

Míg a kvótarendszert a kormány továbbra is elutasítja, a kontingens alapú - a menekültek származási országa szerint meghatározott számú menekült fogadására vonatkozó - megoldás kidolgozásában hajlandó részt venni, azt "egy lehetséges iránynak" tartja.

2015.09.23 15:54MTI

Magyarország a menedékkérők elosztására vonatkozó kvótarendszert továbbra is ellenzi, viszont hajlandó részt venni egy kontingens alapú megoldás kidolgozásában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Bajorországban, miután részt vett a német Keresztényszociális Unió (CSU) tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán, és megbeszélést folytatott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU elnökével.

A kormányfő a Banz kolostorban (Kloster Banz), Seehoferrel közös sajtótájékoztatóján beszélt erről, újságírói kérdésre válaszolva. A két megoldási javaslattal kapcsolatban megjegyezte, a kettő "két különböző kávéház, mást jelent a kvóta és mást a kontingens".

Elmondta, hogy míg a kvótarendszert a kormány továbbra is elutasítja, a kontingens alapú - a menekültek származási országa szerint meghatározott számú menekült fogadására vonatkozó - megoldás kidolgozásában hajlandó részt venni, azt "egy lehetséges iránynak" tartja.

Orbán Viktor Bajorországból Brüsszelbe utazik tovább, ahol szerda este az Európai Unió tagállamainak vezetői rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg a migrációs válság fejleményeit és a lehetséges megoldásra vonatkozó javaslatokat. Az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozóját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívta össze. Az állam-, illetve kormányfők azt követően ülnek össze, hogy kedden a tagállami kormányok belügyminiszterei vitatták meg a kvóták kérdését - s nagy többséggel (Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával) el is fogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét. A magyar álláspont szerint a menekültek szétosztása nem oldja meg a problémát, melynek gyökere nem az Európai Unióban, hanem az unión kívül van, ezért megoldásra is az EU-n kívül van szükség. Emellett Magyarország egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy megkérdezése nélkül frontállammá minősítsék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.