Illegális bevándorlás

Csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz: 2 lányt elítéltek Ausztriában, egy szökésben

Két fiatal, csecsen származású lányt 12 és 14 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Grazban, mert az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez akartak csatlakozni.

2015.09.21 17:17MTI
freedigitalphotos.net/adam

A tárgyaláson a 17 és a 16 éves lány is fejkendőben jelent meg. A lányokat egy IÁ-hoz tartozó nő az interneten keresztül szervezte be, és vette rá, hogy Ausztriából Szíriába utazzanak. Az idősebb lány az interneten tavaly nyár végén már ígéretet tett egy IÁ harcosnak, hogy feleségül megy hozzá, a fiatalabb pedig jegyese volt egy másik férfinak. A tervek szerint december végén mindketten Magyarországon és Törökországon át Szíriába utaztak volna a férfiakhoz, de elhalasztották útjukat a következő év elejére. Azonban erre már nem került sor, mivel a rendőrség elfogta őket.

Az ügyészség szerint mindkét lány tudta, hogy milyen szervezethez csatlakoznak és mit támogatnak pontosan. A 17 éves lány mobiltelefonján a terrorszervezet két propagandavideóját is megtalálták.

A védelem szerint a lányokat megvezették, hiszen nem ők keresték a kapcsolatot, hanem megtalálták őket. Ezen túl mindkét lány mélyen vallásos és hisznek abban, hogy a muzulmán szent háborúban segédkezniük kell. Azonban azóta már belátták, hogy ez az út jogilag és emberileg sem helyes, ezért nem utaztak ki Szíriába.

Az ítélet nem jogerős.

A hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki egy harmadik lány ellen, mert miután elengedték a vizsgálati fogságból, feltehetően Szíriába utazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.