Megbékélés

Ferenc pápa: Amerika és Kuba példát mutat a világnak

Az egyházfő a megbékélés mintapéldájának nevezte az amerikai-kubai viszonyban elkezdődött enyhülést beszédében, amelyet a havannai repülőtérre érkezésekor, a tiszteletére rendezett fogadáson mondott szombaton.

2015.09.20 12:55MTI

Arra biztatta Barack Obama amerikai elnököt és Raúl Castrót, a kubai államtanács elnökét, hogy az elkezdett úton továbbhaladva tegyék teljesen normálissá a két ország viszonyát. Ferenc pápa közvetített azokon a titkos tárgyalásokon, amelyeknek célja a két egykori hidegháborús ellenfél közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele volt. Ez idén meg is történt. Az egyházfő azt mondta: szeretné, ha szavai eljutnának azokhoz is Kubában, akikkel "különböző okokból" nem fog tudni találkozni keddig tartó szigetországi látogatásán. Ezzel nyilvánvalóan a politikai foglyokra és a kubai átlagemberekre gondolt.

Raúl Castro üdvözlő beszédében dicsérte a pápát amiatt, hogy rendszeresen bírálja a fennálló gazdasági világrendszert, amely szerinte "globalizálta a tőkét, és bálványává tette a pénzt". Kijelentette, hogy a kubai kommunista kormány "igazságos társadalmat és társadalmi igazságot" teremtett. Köszönetet mondott az egyházfőnek az Egyesült Államok és Kuba közötti közvetítésért. Felszólította Washingtont, hogy vessen véget a Kuba elleni kereskedelmi embargónak, és hogy számolja fel a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontot.

Az AP hírügynökség szerint meglepő, hogy a pápa sürgette az amerikai-kubai viszony enyhítésének folytatását, hiszen a Vatikán hetekkel ezelőtt biztosítékot adott arra vonatkozóan, hogy az egyházfő nem beszél politikáról kubai majd egyesült államokbeli látogatásán. A kubai vezetők különösen azt nem szeretnék, ha a pápa az emberi jogok otteni érvényesüléséről vagy arról beszélne, hogy kívánatos volna a katolikus egyház szabad működése a hivatalosan ateista és kommunista országban. Ezzel összefüggésben Ferenc pápa - hasonlóan két elődjéhez - nem találkozik ellenzékiekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.