Diplomácia

Amerikai-kubai viszony - Közelednek az álláspontok

Nem tudtak megállapodni a nagykövetségek kölcsönös megnyitásáról az Egyesült Államok és Kuba diplomatái a pénteken lezárult, kétnapos washingtoni tárgyalásaikon, de az álláspontok közeledéséről és produktív párbeszédről számoltak be.

2015.05.22 20:14MTI

A két ország külügyi apparátusának vezető munkatársai immár negyedik alkalommal folytattak eszmecserét azt követően, hogy decemberben Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök bejelentette a kapcsolatok normalizálásának szándékát.

A tárgyalások folytatódni fognak, de Josefina Vidal, az Egyesült Államokkal foglalkozó kubai külügyminisztériumi osztály vezetője szerint azok időpontjában még nem állapodtak meg. Roberta Jacobson, az amerikai diplomáciai tárca Latin-Amerika ügyében illetékes államtitkár-helyettese úgy nyilatkozott: lehet, hogy nem lesz szükség hasonló szintű találkozókra.

Noha az egymást követően megtartott sajtótájékoztatójukon a diplomaták nem konkretizálták a fennálló nézetkülönbségeket, amerikai sajtóértesülések szerint Washington azt szeretné, ha diplomatái előzetes engedélykérés nélkül, szabadon mozoghatnának az országban, és azzal találkozhatnának, akivel csak szeretnének, valamint ha a kubai hatóságok nem zaklatnák azokat, akik felkeresik az Egyesült Államok nagykövetségét.

Havanna ebben a kommunista rendszer destabilizálására irányuló kísérletet lát.

Vidal szerint a tárgyalásokon "a nagykövetségek működésének és a diplomaták magatartásának minden aspektusát" érintették, Jacobson pedig arról beszélt, hogy ha megszületik a missziók kölcsönös megnyitásáról szóló megállapodás, akkor az amerikai tisztségviselők "úgy tudják majd végezni a munkájukat, mint mindenütt máshol a világban".

Kuba május 29-én kerül majd le hivatalosan az Egyesült Államoknak a terrorizmust támogató országokról összeállított listájáról, ami Havanna számára a pénzügyi szankciók enyhülésével jár majd. A kommunista vezetésű karibi szigetország elleni gazdasági embargó teljes körű feloldása azonban a republikánus többségű kongresszus hatáskörébe tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.