Terrorizmus

Rendőrnő ellen kísérelt meg merényletet egy iszlamista férfi Berlinben

A hatóságok által jól ismert iraki késsel támadt a rendőrnőre, akit súlyosan megsebesített. A közelben tartózkodó rendőrök több lövést adtak le rá, és a mentőkocsiban belehalt sebesüléseibe.

2015.09.17 21:50MTI

Egy, a német hatóságok által már évekkel ezelőtt börtönbüntetésre ítélt, de azóta szabadon bocsátott iszlamista csütörtök délután merényletet kísérelt meg Berlin Spandau városnegyedében egy rendőrnő ellen.

A 41 éves iraki származású férfit lelőtték. A hatóságok által jól ismert iszlamista késsel támadt a rendőrnőre, akit súlyosan megsebesített. A közelben tartózkodó rendőrök több lövést adtak le rá, és a mentőkocsiban belehalt sebesüléseibe.

A berlini államügyészség közlése szerint a férfit, bizonyos Rafik Y-t 2008-ban Stuttgartban nyolc év börtönre ítélték. A vád szerint tagja volt egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló terrorcsoportnak, és egyik kitervelője volt az akkori iraki miniszterelnök, Ijád Allávi ellen 2004-ben Berlinben megkísérelt merényletnek.

Az iraki férfit ugyan a közelmúltban szabadon bocsátották, de azóta is rendőri felügyelet alatt állt, és elektronikus lábbilincs viselésére kötelezték. A bilincset csütörtök reggel saját maga távolította el lábáról, és a merényletkísérletet órákkal később hajtotta végre.

A hatságok egyelőre vizsgálják, hogy a támadás terrorcselekmény volt-e, illetve, hogy a merénylő már korábban készült-e arra. A berlini szenátus belügyi felelőse, a konzervatív Frank Henkel azt nyilatkozta, hogy nem kizárt a vallási háttér sem.

A rendőrség észlelte a lábbilincs eltávolítását, és azonnal a férfi keresésébe kezdett, a merénylet elkövetéséig azonban nem bukkantak a nyomára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.