Iszlám Állam

Németországban vádat emeltek két hazatérő szélsőséges iszlamista ellen

A hatóságok szerint terrorista kiképzésben részesültek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy szíriai táborában, harci tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Németországba.

2015.05.21 20:42MTI

Németországban állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével vádoltak meg csütörtökön két szélsőséges iszlamistát, akik a hatóságok szerint terrorista kiképzésben részesültek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy szíriai táborában, harci tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Németországba.

A két német-tunéziai kettős állampolgár a szövetségi legfőbb ügyészség szerint 2014 májusában radikális vallási meggyőződésüktől vezetve Törökországon keresztül Szíriába utaztak és csatlakoztak az IÁ-hoz. Több hetes kiképzés után egyikük részt vett az IÁ fegyvereseinek több műveletében, köztük a szíriai-iraki határ térségében fekvő Bukamal város körüli harcokban, míg a másik vádlott öngyilkos merénylet elkövetésére jelentkezett. Az IÁ több tagjával az iraki fővárosba, Bagdadba utazott, ahol a merényletet csak azért nem tudta végrehajtani, mert a csoport egy részét letartóztatták - áll a vádhatóság közleményében.

A 26 éves és a 27 éves fiatalember közben igyekezett online csevegőszolgáltatások révén tagokat toborozni az IÁ-nak, egyiküknek sikerült is egy személyt rávenni arra, hogy utazzon Szíriába és csatlakozzon a szervezethez.

A vádlottak 2014 augusztusában, illetve szeptemberében tértek vissza Németországba. Novemberi őrizetbe vételük óta vizsgálati fogságban vannak - közölte a legfőbb ügyészség.

A belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, áprilisi adatai szerint eddig legkevesebb 680 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez. Az úgynevezett iszlamista terrorturisták nagyjából harmada már visszatért, közülük mintegy 50 fő nemcsak terrorista kiképzésen esett át, hanem harci tapasztalatokkal is rendelkezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.