Zavargások

Nincs béke Jeruzsálemben, a Mecsetek terén

Kedden, a harmadik egymást követő napon is folytatódtak a zavargások Jeruzsálemben az izraeli rendőrök és palesztin fiatalok között.

2015.09.15 18:10MTI

Délelőtt könnyebben megsebesült öt izraeli rendőr, amikor maszkos palesztin fiatalok ismét kövekkel és petárdákkal fogadták a Mecsetek terére behatoló izraeli egyenruhásokat. A palesztin hírügynökségek mintegy harminc muzulmán sebesültről számoltak be, akik közül két embert kórházba kellett szállítani.

A jeruzsálemi közszolgálati rádió értesülése szerint a rendőrök a keddi összecsapásokban letartóztattak két kődobálással vádolt palesztin fiatalt.

Azzan Hatim sejk, a jeruzsálemi muzulmán szent helyeket felügyelő Wakf nevű intézmény vezetője kijelentette, hogy a biztonságiak szinte az egész mecsetbe behatoltak, amire utoljára 1967-ben volt példa. Szerinte Izrael új helyzetet akar létrehozni, mert lehetővé akarja tenni szélsőséges zsidók megjelenését a Mecsetek terén.

A Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll ott.

Szami Abu Zuhri, a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet gázai szóvivője azt mondta, hogy az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapások hadüzenetet jelentenek, és felszólította a világot, hogy "állítsák meg a bűncselekményt, mielőtt a helyzet elfajul".

Háled Mesaal, a Hamász Törökországban tartózkodó vezetője kedden telefonon tanácskozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóságnak a ciszjordániai Rámalláhban élő elnökével.

A Wafa nevű palesztin hírügynökség szerint Abbász tájékoztatta Mesaalt a II. Abdalláh jordániai királlyal telefonon folytatott megbeszéléséről, amelyben felszólította Jordániát, hogy tegyen lépéseket abban az esetben, ha Izrael tovább folytatja tevékenységét a Mecsetek terén.

Délután Túl-Karm ciszjordániai városnál is több tucat palesztin tüntetett a jeruzsálemi események miatt, a közszolgálati rádió délutáni híradása szerint kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli katonákat.

Az összecsapásokban a palesztin híradások szerint legalább öt palesztin megsebesült.

II. Abdalláh jordániai király figyelmeztette Izraelt, hogy óvakodjon a "további provokációtól a Mecsetek terén.", és az Egyesült államok is mély aggodalmát fejezte ki a jeruzsálemi szent helyek körül zajló erőszakhullám miatt. Washington önmérsékletre szólította a feleket, valamint tartózkodásra a provokációktól és a harcias kijelentésektől.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd estére a zsidó újév ünnepének végére magas rangú politikusok és biztonsági szakemberek részvételével rendkívüli értekezletet hívott össze a Jeruzsálemben kialakult helyzet értékelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.