Ünnep

Összecsapások voltak Jeruzsálemben a Mecsetek-terén

Az ókori zsidó szentélyek elpusztításának emléknapján összecsapások voltak Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, ahol a középkor óta az Al-Aksza mecset áll, egykor pedig a zsidók legszentebb helye volt.

2015.07.26 11:50MTI

A zsidó naptár tisa beáv napján, vagyis áv hónap kilencedik napján, az első és második szentély pusztulásának böjttel és gyászimákkal jelölt emléknapján, vasárnap reggel összecsapások zajlottak a Mecsetek terén, ahol az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket emelték, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll.

Több tucat palesztin fiatal kövekkel és házilagos robbanószerkezetekkel, Molotov-koktélokkal és petárdákkal felszerelkezve a Mecsetek terén töltötte az éjszakát, hogy elriassza a helytől a zsidó látogatóktól.

A palesztinok a rendőrség szerint arra készültek, hogy a gyásznapon kövekkel dobálják a Mecsetek terének nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál imádkozókat - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Az izraeli biztonsági erők ezért reggel ellepték a teret és az Al-Aksza mecsetbe szorították az álarcos palesztinokat, akik kövekkel és petárdákkal kezdték el dobálni az izraeli biztonságiakat, többet meg is sebesítettek.

A rohamrendőrök és a Jeruzsálem óvárosában szolgálatot teljesítő határőrök együttesen felszámolták a mecset bejáratánál létrehozott barikádokat és lezárták a mecset kapuját, és ezzel biztosították a terület nyugalmát.

Az Izrael és Jordánia között megkötött békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek -tere Jordánia kezelésében áll. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.