Illegális bevándorlás

"A szülőföldön való békés élet álma" - reagálások a Juncker-beszédre

"Átfogó megoldásra, az egész európai menekültügyi politika reformjára van szükség." " Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké" - pro és kontra EP-képviselői megnyilvánulások.

2015.09.09 14:53MTI

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti (EP-) képviselője szerint fontosak az Európai Bizottság új kezdeményezései a menekültek "újraelosztási rendszerének" kiterjesztésére, de ez csak a kezdet.

"Átfogó megoldásra, az egész európai menekültügyi politika reformjára van szükség" - hangsúlyozta szerdán Strasbourgban az EP szociáldemokrata frakciójának egyik alelnöke, reagálva Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek az EP plenáris ülésén az unió helyzetéről tartott beszédére. Elutasította az európai együttműködés gyengítését, "önző és hatástalan nemzeti megoldások" keresését, és "több együttműködést, több szolidaritást, több Európát" szorgalmazott.

"Nem tűrhetjük tovább, hogy rossz kompromisszumok, elavult szabályok és kegyetlenül számító politikai vezetők miatt támogatásra szoruló emberek gyalogoljanak az autópályákon, aludjanak sosem induló vonatokra várva a pályaudvarokon, tolongjanak a kikötőkben és váljanak embercsempészek áldozatává" - mondta Niedermüller.

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője, a zöldpárti frakció tagja az MTI-nek nyilatkozva egyetértett Juncker azon indítványával, amely a menekültek kötelező jellegű szétosztására irányul az EU-tagországok között. Ez azonban - hangsúlyozta - csak átmeneti megoldás, "amelyet támogatunk, egyszerűen azért, mert nincs jobb".

Az átmeneti megoldásban kvótarendszer szerepel, amelynek a számai Meszerics szerint vitathatóak. Mint a képviselő hozzátette, a zöldek alapvetően hosszú távon is támogatják a kvótarendszerre alapozott megoldást, de hogy az miként működik majd hosszú távon, az a részletektől függ. A hosszú távú megoldáshoz ugyanakkor - figyelmeztetett - hozzátartozik a menekülthullám okainak a kezelése is, és e tekintetben a Juncker-beszéd újdonságot tartalmazott, amit a zöldek örömmel vettek.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-delegációjának nevében az MTI-nek megküldött nyilatkozatában úgy értékelte a plenáris ülésen elhangzottakat, hogy az európai bizottsági elnök "megoldást jelentő javaslatot nem terjesztett elő, beszédét az álhumánus retorikai fordulatok jellemezték".

Balczó szerint bebizonyosodott, hogy a bevándorlás megállítására, az unió határainak védelmére Junckernek elképzelése sincs, javaslatai csupán a bevándorlók tagországok közötti elosztására vonatkoztak. A jobbikos politikus számára "megdöbbentő" volt, hogy az Európai Bizottság elnöke "az illegális bevándorlás csökkentésére a legális bevándorlás megkönnyítését javasolta".

"A bevándorlási válság során természetesen érvényesíteni kell a humanitárius szempontokat, szükség van az empátiára. Ugyanakkor nem téveszthetünk szem elől egy alapelvet: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké" - fogalmazott Balczó Zoltán.

A vitában a szintén jobbikos Morvai Krisztina arra szólította fel Magyarország, az európai országok, illetve a migránsok eredetországainak hazafiait, hogy "egyesüljenek", és valósítsák meg a szülőföldön való békés élet álmát.

Jan Olbrycht lengyel néppárti EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet a vitában, hogy Ukrajnából is megindulhatnak a menekültek az EU-ba, és az unió erre nincs felkészülve. Olbrycht szerint a tagállamokra kell bízni, hogy miként kívánnak segíteni a helyzeten, és elutasította azt a gondolatot, hogy büntessék a menekültek befogadását elutasító tagállamokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.