Illegális bevándorlás

Az osztrák kancellár üdvözölte Juncker uniós kvótára vonatkozó javaslatát

A kancellár kijelentette: Ausztria támogat minden, a menekültelosztás kötelező uniós kvótájáról szóló kezdeményezést.

2015.09.09 12:34MTI

Az osztrák kancellár üdvözölte Jean-Claude Juncker uniós kvótára vonatkozó javaslatát, és rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgette - közölte az osztrák kancelláriahivatal (Bundeskanzleramt) szerdán.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban az Európai Parlament előtt beszélve szorgalmazta, hogy az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Werner Faymann osztrák kancellár úgy vélte, hogy a menekültkérdésről szóló vitában végre elmozdulás történt. Felvetése szerint azok után, hogy az Európai Unió belügyminiszterei szeptember 14-én tárgyalnak a menekültválságról Brüsszelben, egy rendkívüli csúcson az uniós kvótáról szóló terveket kellene megvitatni. A kancellár kijelentette: Ausztria támogat minden, a menekültelosztás kötelező uniós kvótájáról szóló kezdeményezést.

A bécsi külügyi tárca szerdán kiadott közleményében az olvasható, hogy a minisztérium egyetért a kancellár javaslatával a rendkívüli uniós csúcs összehívásáról. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint az Európai Bizottság felismerte a helyzet komolyságát.

Az uniónak a menekültkérdésben sokkal aktívabbnak kellene lennie - olvasható a közleményben, amelyben kitér a tárcavezető arra is, hogy fontos továbbá a béke megteremtése Líbiában és Szíriában, valamint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harc fokozása, a humanitárius segítségnyújtás, az unió külső határainak biztosítása, az embercsempészek elleni fokozott küzdelem, valamint az egyenlő európai teherviselés a menekültkérdésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.