Illegális bevándorlás

Osztrák kancellár: Magyarországnak ki kellene állnia a kvóta és a közös határvédelem mellett

Magyarországnak ki kellene állnia az uniós kvóta és a közös határvédelem mellett - olvasható az osztrák kancellári hivatal közleményében, amelyet azután adtak ki pénteken, hogy Werner Faymann kancellár találkozott a bécsi magyar nagykövettel.

2015.09.04 19:30MTI

Perényi Jánost a menekülthelyzet miatti diplomáciai feszültségek miatt kérette be az osztrák kormányfő.

A menekültjog olyan emberséges bánásmódot ír elő, amelyet minden európai országnak be kell tartania - olvasható a Werner Faymann által kiadott közleményben.

Magyarország köteles regisztrálnia a migránsokat, egyúttal ki kellene állnia a közös kötelező kvótáért, hiszen ez lenne az alapja egy ellenőrzött menekülteljárásnak és egy európai szintű igazságos elosztásnak - fogalmazott a közlemény.

A nagykövetség sajtóosztálya az MTI-t arról tájékoztatta: Perényi János az osztrák kancellárral lezajlott találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország minden területen az uniós jogszabályokat betartva jár el. Aláhúzta, hogy Magyarország számára is kiemelten fontos az unió külső határainak védelme, a határzár is ezt a célt szolgálja. A nagykövet szerint ez az elsődleges feladat, vagyis amennyiben sikerül megállítani a menekültáradatot, akkor lehet minden további szempontról és részletről beszélni.

A magyar nagykövet a kancellárral való találkozón hangsúlyozta: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a menekültek megfelelő ellátása érdekében.

Werner Faymann az Oberösterreichischen Nachrichten című osztrák napilap szombaton megjelenő interjújában bírálja a magyar miniszterelnököt. "Orbán Viktor egészen biztosan nem tartozik ahhoz az Európához, amely a közös megoldáson fáradozik" - fogalmazott Faymann, aki szerint a magyar miniszterelnök szívesen játssza az "erős ember"szerepét, azonban - mint fogalmazott - az "erős embertől" most európai megoldást várnak.

A kancellár közölte: az alkancellárral közösen keresi a lehetőséget arra, hogy megbeszélést folytathassanak Orbán Viktorral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.