Álláspont

Iráni atomprogram - A megállapodás ellen fog szavazni Cardin szenátor

Az iráni nukleáris program elfogadása ellen fog szavazni Ben Cardin szenátor, az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja.

2015.09.05 07:54MTI

Cardin pénteki bejelentésének már nincs sorsdöntő jelentősége, hiszen Barack Obama elnök már 38 szenátusi szavazatot - a szükséges minimumnál néggyel többet - gyűjtött össze ahhoz, hogy ne lehessen felülírni a vétóját, amit arra a valószínűsíthető helyzetre helyezett kilátásba, ha a kongresszus - amelynek mindkét házába a republikánusok vannak többségben" - a megállapodás elvetése mellett dönt.

A tekintélyes zsidó származású, az elnökhöz közel álló politikus állásfoglalása mégis beárnyékolja Obama politikai győzelmét, amely bebiztosította, hogy a törvényhozás ne tudja meghiúsítani az Iránnal megkötött atomalkut. Cardin, aki a The Washington Postban pénteken megjelent írásában hozta nyilvánosságra álláspontját, Charles Schumer és Robert Menendez után csak a harmadik szenátor demokrata szenátor, aki elutasította a megállapodás támogatását.

Ben Cardin a cikkében rámutatott, hogy noha a megállapodással "jelentős eredményeket értek el", egyebek között Irán nukleáris tevékenységének ellenőrzése és másfél évtizeden át való korlátozása terén, egyúttal legitimálja az atomprogramot és az iráni gazdaságot is megerősíti.

freedigitalphotos.com/artur84

Az amerikai törvényhozásnak szeptember 17-ig kell döntenie arról, hogy támogatja-e az Irán és a "hatok" (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) által júliusban Bécsben elfogadott megállapodást, amelynek értelmében az iszlám köztársaság nukleáris programjának korlátozása fejében enyhítenek a Teherán ellen bevezetett nemzetközi szankciókon. A kongresszusi republikánus többség egyértelműen értésre adta, hogy Teheránnak tett engedménynek tekinti az alkut, ezért elveti azt. Obama viszont közölte: ha a kongresszus így döntene, ő vétózni fog. S a vétót a kongresszus csak akkor semmisíthetné meg, ha ezt követően a törvényhozás mindkét házában kétharmados többséggel Obama ellen szavaznak.

A 100 tagú szenátusban az elnöki vétó fenntartásához legalább 34 szavazat kell. Ennél már több is összegyűlt, ám az elnököt támogató 41 voks esetén a demokraták obstrukcióval akár azt is meg tudnák akadályozni, hogy a republikánusok a határidő lejártáig egyáltalán napirendre tűzhessék a megállapodás elvetéséről szóló szavazást - ami szükségtelenné tenné az elnöki vétó kihirdetését.

Cardin állásfoglalása nyomán bizonytalanná vált, hogy az atomalku ügyében véleményt még nem nyilvánított öt demokrata szenátorból lesz-e három olyan, akinek segítségével meglesz az obstrukcióhoz szükséges 41 szavazat. Az elnöki vétó elvethetetlenségének biztosításával az amerikai kormány minden esetre fontos erőpróbát nyert meg a republikánusokkal és Izraellel szemben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a kongresszus két háza előtt márciusban elmondott beszédében személyesen érvelt a megállapodás ellen. Netanjahunak a John Boehner republikánus képviselőházi elnök általi - az amerikai külügyminisztérium megkerülésével történt - meghívása feszültséget keltett az amerikai és az izraeli kormány között.

Több jelentős zsidó szervezet, köztük a Rágalmazás Elleni Liga, az Amerikai Zsidó Bizottság és az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) is a megállapodás ellen foglalt állást. A paktum elvetése mellett lobbizó szervezetek több millió dollárt fordítottak a kampányukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.