A világ biztonságosabbá tételére

Iráni atomprogram - Obama szerint a megállapodás történelmi lehetőség

Az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodás "történelmi lehetőséget" jelent a világ biztonságosabbá tételére, az egyezség hiányában fennállna egy háború veszélye.

2015.07.15 22:02MTI

Obama a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén az előző nap megkötött megállapodással kapcsolatos bírálatokra és kételyekre reagálva leszögezte: az egyezség alternatívái mind rosszabb helyzetet eredményeztek volna az Egyesült Államok és szövetségesei biztonsága szempontjából. A tárgyalások alapvető kérdése az volt, hogy lehet-e békésen rendezni az iráni atomkérdést, s ebből a szempontból a keddi megállapodás jelentette a lehető legelőnyösebb kompromisszumot, amelyet el lehetett érni. Ha nem született volna megállapodás, akkor valószínűleg háborúval fenyegető fegyverkezési verseny indult volna a Közel-Keleten - húzta alá.

Az amerikai elnök elismerte, hogy a két ország között az egyezség ellenére is mély ellentétek feszülnek, és Irán továbbra is kihívást jelent az amerikai érdekekre és értékekre nézve a Közel-Keleten és világszerte, hozzátette ugyanakkor: ez a megállapodás hiányában ugyanígy lenne. Azt is közölte: Izrael jó okkal aggódik az Irán jelentette fenyegetés miatt, és osztja az arab ország azzal kapcsolatos aggodalmait is, hogy Teherán fegyverekkel lát el milíciákat és konfliktusokat szít a térségben, azonban nem kételkedik abban, hogy a megállapodás ezen országok érdekeit is szolgálja.

Washington reménye, hogy a mostani egyezségből kiindulva folytatni lehet a párbeszédet Teheránnal, de nem bízik abban, és a megállapodás sikere sem függ attól, hogy Irán változtat magatartását - szögezte le Obama. Azt is egyértelművé tette, hogy - a Kubához való közeledéssel ellentétben - az Egyesült Államok jelenleg nem tervezi helyreállítani diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Azon aggodalmakkal kapcsolatban, amelyek szerint Irán fegyverkezésbe kezdhet a rá kivetett nemzetközi gazdasági szankciók feloldása után, Obama közölte: az iráni fegyveres erők nem fognak olyan jelentős többletforrásokhoz jutni a szankciók feloldása miatt, amelyek jelentősen befolyásolnák a közel-kelti erőviszonyokat. Mint mondta, nem reménykedik abban, hogy Teherán "csak óvodákra és utakra fogja költeni" többletbevételeit, de az utóbbi években a szankciók miatt elszenvedett gazdasági károk miatt kénytelen lesz a pénz nagy részét polgári célokra felhasználni. Mindazonáltal aláhúzta: nagyobb erőforrásokat kell majd fektetni Irán közel-keleti, különösképpen a libanoni Hezbollah számára való fegyverszállításainak megakadályozására.

Az amerikai republikánus honatyák és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által megfogalmazott súlyos bírálatokra reagálva pedig azt hangoztatta: az Egyesült Államok célja az utóbbi hat évben kizárólag az volt, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását. Ennek biztosítása még az egyezség bírálói, így az amerikai republikánusok, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Perzsa-öböl menti arab államok számára is prioritás volt, amelynek beteljesítésére a keddi megállapodás kínálta a legjobb alkalmat.

Obama bírálóinak szemére vetette, miközben azt szajkózták, hogy "jobb megállapodást" kell kötni Iránnal, nem álltak elő konkrét javaslatokkal. Az amerikai elnök - keddi nyilatkozatához hasonlóan - ismét megerősítette, hogy a megállapodás elzár minden utat Irán számára a nukleáris fegyverkezésre, és a legszigorúbb ellenőrzési és felügyeleti rendszert lépteti életbe, amelyről nemzetközi szereplők valaha megállapodtak.

A kongresszus felé az elnök azt üzente: arra számít, hogy kemény vita veszi kezdetét a törvényhozásban a megállapodásról, de reméli, hogy a honatyák az egyezmény érdemei alapján döntenek majd arról, nem pedig annak fényében, mit gondolnak az ő személyéről.

A törvényhozás mindkét házában többségben lévő Republikánus Párt vezető politikusai élesen elutasították kedden a megállapodást és annak elgáncsolását ígérték. Ugyanakkor ehhez kétharmados többségre lenne szükségük, így csak akkor tudnák véghez vinni céljukat, ha a demokrata párti képviselők nagy számban szavaznának saját elnökük álláspontjával szemben.

Az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva a szíriai konfliktusra is kitért, amellyel kapcsolatban azt mondta: annak rendezéséhez Oroszország és Törökország mellett Irán támogatására is szükség lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.