Illegális bevándorlás

A bécsi rendőrség továbbengedi az osztrák fővárosba érkező menekülteket

Az intézkedést azzal indokolták, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani a személyazonosságukat és őrizetbe venni sem tudják őket. A bécsi rendőrkapitány elmondta: nem tudják megtenni és nem is terveznek lépéseket ezzel kapcsoltban.

2015.09.03 11:51MTI

Ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedik az osztrák fővárosba érkező menekülteket - közölte a bécsi rendőrkapitány csütörtök reggel. Később hozzátette, a Bécsbe érkező menekülteket szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Amennyiben nem történik súlyos szabálysértés, és nem szükséges a rendőrség közbelépése, úgy miért is avatkoznának a helyzetbe - tette föl a kérdést. Elmondta: a vonatokon utazó menekültek esetében a rendőrség a rendről fog gondoskodni, és az emberek biztonságára ügyel.

Gerhard Pürstl azzal indokolta az intézkedést, hogy nem tudják ellenőrizni az összes átutazót, nem tudják megállapítani személyazonosságukat és őrizetbe venni sem tudják őket.

Pürstl hangsúlyozta: az eddigi stratégián nem változtatnak, tehát elsősorban az embercsempészek elfogására összpontosítanak, arra figyelnek, hogy senki ne húzhasson hasznot mások nyomorúságos helyzetéből.

Úgy vélte: amennyiben a menekültek nem utazhatnak el vonattal Ausztriába, az embercsempészet újra megerősödik, hiszen az emberek új megoldást fognak keresni, hogy Nyugatra utazzanak.

Gerald Pangl, a burgenlandi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint összességében felkészültek a Magyarországról jövő, vonaton utazó menekültek fogadására, akár egy olyan helyzetre is, hogy a migránsok gyalog kelnek át a magyar-osztrák határon. Megerősítette, hogy a gépjárművek ellenőrzése továbbra is zajlik a tartományban.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy egyes esetek előfordulhatnak, azonban nem számolnak azzal, hogy tömegesen vándorolnának át a migránsok a határon.

A burgenlandi Vöröskereszt tájékoztatása szerint folyamatos ellátást tudnak biztosítani a menekülteknek, a szervezet tartományi szóvivője szerint minden helyzetre rugalmasan tudnak reagálni. Amennyiben a menekültek gyalog érkeznek át Ausztriába, a somfalvai (Schattendorf) vagy a miklóshalmai (Nickelsdorf) gyűjtőhelyen tudják őket ellátni.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) közlése szerint csütörtökön két menetrendszerinti vonat érkezett Budapestről Bécsbe. Az ÖBB szóvivője elmondta: a bécsi Westbahnhof pályaudvaron nyugodt a helyzet, csak kevés utas tartózkodik ott. Michael Braun tájékoztatása szerint a Bécsből Magyarország fele tartó vonatok csak az osztrák-magyar határig közlekednek, mivel a magyar vasúttársaság nem fogadja a szerelvényeket. Emiatt az ÖBB lebeszéli a Magyarországra tartókat, hogy megkezdjék az utazást, a jegyeket a jegyirodáikban visszaváltják.

Azoknak, akik már nem tudják elnapolni útjukat, a társaság azt javasolja, hogy Bécsből Hegyeshalomig Railjet vonattal menjenek, ott szálljanak át a magyar Intercity járatra Győr fele, és utazzanak tovább Budapestig. A vasúttársaság szerint ez az út nagyjából egy órával lesz hosszabb a megszokott menetidőnél.

A Budapestről Bécsbe tartó eljutás egyelőre bizonytalan, a helyzet változása a magyar rendőrség és a vasúttársaság döntésétől függ - közölte az ÖBB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.