Osztrák ellenőrzés

Menekültek százai aludtak a bécsi pályaudvaron

Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfő délután, a migránsok a Budapestről érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba.

2015.09.01 07:54MTI

A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a rendőrök nem ellenőrizték őket - közölték osztrák hírforrások.

A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. A kivonuló rendőrök mellett önkéntesek is várták a menekülteket, és vizet, gyümölcsöt osztogattak nekik.

A hatóságok tájékoztatása szerint a következő napokban további menekültek érkezhetnek Ausztriába, és utazhatnak tovább Németország fele.

Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet ellen tiltakoztak. A tüntetők No border, no nation (Nemet mondunk a határra, Nemet mondunk a nemzetre) rigmust skandálták, és Refugees Welcome (Üdvözlet a menekülteknek) feliratú táblákat tartottak a magasba.

A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval. A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét, ahol a békés tüntetés jelenleg is tart.

A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak. A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el.

Hét órakor megszólaltak Ausztriában a templomharangok, így emlékezve a csütörtökön az osztrák autópályán egy furgonban holtan talált 71 migránsra. A Stephansdomban Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be az áldozatokra emlékezve, a szertartáson az osztrák kormánytagok csaknem teljes létszámban jelen voltak.

Bécsben csak kevesen kértek menedéket

Végül a menekültek százai aludtak keddre virradóra a bécsi Westbahnhof pályaudvaron. Egy részüket külön erre a célra kijelölt szerelvényen, másokat az állomás közelében, egy üres irodaházban helyeztek el.

Nagy részük várhatóan már reggel továbbutazik a németországi Münchenbe, ahova hétfőn éjfélig több száz menedékkérő jutott el több vonaton Bécsen keresztül Magyarországról. Bécsben csak kevesen kértek menedéket az érkezőket élelmiszerrel ellátó Caritas Wien segélyszervezet ügyvivője szerint. Úgy ítélte meg, hogy az osztrák rendőrség visszafogottságot tanúsít.

Münchenbe is megérkezett a vonat még az este

A müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.

A Budapest-München útvonalon közlekedő Railjet 64-es járatot előzőleg megállították a bajor-osztrák határnál fekvő Rosenheimnél, ahol a német szövetségi rendőrség ellenőrzést tartott.

A szövetségi rendőrség egyik szóvivője a BR-nek azt mondta, hogy a munkatársak túlterheltsége miatt csak félig vizsgálták át a vonatot. Ennek során 190 engedély nélkül utazó embert szállítottak le, hogy regisztrálják, majd még hétfő este, vagy kedden a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítsák őket.

A müncheni főpályaudvaron rendőrök a vonatról további mintegy 200 embert egy terembe kísértek, ahol megkezdték regisztrációjukat. Több járókelő spontán módon a Railjet-járat utasainak segítségére sietett, édességet, palackokban vizet adtak nekik - számolt be hírportálján a BR.

A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség müncheni igazgatóságán arra számítanak, hogy hétfő késő este még további 500 menedékkérő érkezik Magyarországról. Az őket szállító vonatok kétóránként érkeznek a müncheni főpályaudvarra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.