Négy év után

Újranyitott az iráni nagykövetség Nagy-Britanniában

Négy év után vasárnap ismét nagyköveti szintre emelkednek a diplomáciai kapcsolatok Nagy-Britannia és Irán között.

2015.08.23 09:11MTI

"Négy évvel a brit nagykövetség elleni támadás után ma újranyitom a képviseletet" - közölte a Philip Hammond brit védelmi miniszter, aki egy üzletemberekből álló küldöttség élén utazik az iszlám köztársaság fővárosába.

A miniszter korábban fontosnak nevezte annak a biztosítását, hogy országa készen álljon a Teherán atomprogramjáról Irán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött megállapodás nyomán megnyíló üzleti lehetőségek kihasználására.

London 2011-ben bezárta teheráni nagykövetségét, mert iráni radikális diákok megtámadták és feldúlták a képviseletet. A feldühödött tömeg azután rohanta meg a nagykövetséget, hogy a brit kormány újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Teherán ellen. A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a teheráni brit képviselet személyzetének lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat tulajdonítottak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.

A britek a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértésének nevezték az incidenst, amelyet követően a szigetország kormánya elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit. A két ország azóta helyreállította a közvetlen diplomáciai kapcsolatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.