Closed

Bezárt a budapesti afgán nagykövetség

Takarékossági okokra hivatkozva július elsején bezárt a budapesti afgán nagykövetség.

2015.08.11 17:58MTI

A hvg.hu információját kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szerint azért zárt be a nagykövetség, mert az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát.

A hvg.hu a diplomáciai képviseletet már hiába kereste, se telefonon, se e-mailben nem reagáltak, a követség honlapja pedig gyakorlatilag nem működik.

A cikkben idézték Zsohár Zsuzsát, a menedékkérőket segítő Migration Aid szóvivőjét, aki szerint az afgán állam magára hagyta állampolgárait azzal, hogy megszüntette budapesti külképviseletét. Mint mondta, az afgán menedékkérők akkor fordultak a követséghez, ha valamilyen iratra vagy tolmácsra volt szükségük, és a külképviselet feladata volt az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállítása is. A Migration Aid szóvivője hozzátette: a bevándorlóknak ezután nincs más választásuk, mint a Bevándorlási Hivatalon keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel, hiszen az esetek többségében nincs pénzük telefonálásra és a magyar határt sem léphetik át.

Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője kiemelte: a lépésnek jogi következménye nincs, de gyakorlati, technikai problémákat okozhat, és a nagykövetség bezárása azt is mutatja, hogy az afgán állam gyakorlatilag működésképtelen. A követség bezárása főleg azoknak okozhat problémát, akik vissza akarnak menni Afganisztánba, mert akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet - tette hozzá a Helsinki Bizottság munkatársa.

A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint jelenleg 5-6 ezer menedékkérő tartózkodik Magyarországon, közülük 2 ezer afgán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.