Migráció

Illegális bevándorlás: együttműködésről állapodott meg a bajor és az osztrák belügyminiszter

Bajorország korábban erősen bírálta Ausztriát is, amiért nem tesz meg minden szükséges lépést az Olaszország, Görögország, és általában véve a Földközi-tenger térsége felől Németországra irányuló menekülthullám feltartóztatásáért.

2015.08.05 21:59MTI

Bajorország és Ausztria közösen gyakorol nyomást az Európai Unióra a menekültek ellenőrizetlen beáramlásának feltartóztatásáért, erről a német tartomány belügyminisztere és az osztrák belügyi tárca vezetője állapodott meg szerdán a München melletti Taufkirchenben folytatott megbeszélésükön.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangot adott annak a véleményének, hogy az Európai Bizottság tétlenül nézi az uniós szerződések megsértését Olaszország és Görögország részéről.

Brüsszelben láthatóan nem foglalkoznak azzal, hogy a két országban "már egyáltalán nincs hatékony határellenőrzés" - mondta a konzervatív CSU politikusa. Szerinte Görögország és Olaszország a schengeni övezet működésére vonatkozó szabályokat és a menekültügyet szabályozó dublini rendszer előírásait sem tartja be. Ezt a gondot Brüsszelben "a legmagasabb szinten kell kezelni, és ez alól senki nem vonhatja ki magát" - hangoztatta a belügyminiszter.

Bajorország korábban erősen bírálta Ausztriát is, amiért - a müncheni vezetés álláspontja szerint - Bécs nem tesz meg minden szükséges lépést az Olaszország, Görögország, és általában véve a Földközi-tenger térsége felől Németországra irányuló menekülthullám feltartóztatásáért. A viszály azonban már a múlté - derült ki a sajtótájékoztatón, amelyen a bajor belügyi tárca vezetője megértéséről biztosította osztrák kollegáját, hangsúlyozta, hogy Ausztria "egyedül nem tudja megoldani" az Olaszország és Görögország által okozott problémát.

A ZDF német országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter sürgette, hogy az olasz és a görög határokon hozzanak létre ellenőrzőpontokat. Ezeken az állomásokon szét kell választani az "igazi" menekülteket és a hazájukat "gazdasági okokból elhagyó kivándorlókat", és utóbbiakat haladéktalanul vissza kell küldeni oda, ahonnan elindultak - fejtette ki a konzervatív ÖVP politikusa.

Hozzátette: "ha nem sikerül felszámolni a káoszt a kibocsátó országokban, akkor a káosz eljön hozzánk Európába".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.