Évforduló

Csehország vétózott az EU-ban Zeman kínai útja miatt

Csehország az Európai Unióban megvétózta azt a javaslatot, hogy a vezető európai politikusok bojkottálják a második világháború befejezése évfordulójának kínai emlékünnepségét.

2015.08.04 10:27MTI

A Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap jelentette meg a cseh vétóról szóló hírt, amelyet a cseh külügyi tárca szóvivője reggel megerősített, a külügyi tárca vezetője azonban később cáfolt.

"Tudtuk, hogy elnökünk (Milos Zeman) Kínába akar utazni az emlékünnepségre. Ennek tudatában az egyeztetett (uniós) álláspontot el kellett utasítanunk" - jelentette ki előbb Michaela Lagronová, a minisztérium szóvivője.

"Zeman kínai útja semmiféle lényegi vitát nem váltott ki az EU-ban" - állította ezzel szemben később Zaorálek. Kifejtette: Prága tájékoztatta uniós partnereit Zeman tervéről, és ezt a más uniós tagállamok részéről senki sem ellenezte vagy vitatta.

"Nem hiszem, hogy létezne valamiféle drámai probléma vagy lett volna valamiféle drámai vita. Úgy vélem, ez téves értelmezés" - nyilatkozott a miniszter délután Prágában újságíróknak.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő már korábban közölte, hogy Milos Zeman a kínai elnök meghívására Pekingbe utazik és részt vesz az emlékünnepségeken.

Az Európai Unió a katonai díszszemlével egybekötött emlékünnepségeken való részvételt a feszült kínai-japán viszony miatt is el akarja kerülni. Pekingi források azt állítják, hogy Kína a díszszemlén, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök és egy orosz katonai egység is részt vesz, új fegyvereket is be fog mutatni. Brüsszeli diplomaták szerint az EU vezető politikusai az orosz részvétel miatt nem szeretnének Pekingbe utazni - írja a Hospodárské Noviny. Zaorálek rámutatott arra, hogy nem minden uniós ország vezetői kaptak meghívót Pekingbe.

Milos Zeman cseh államfő az egyedüli uniós államfő, aki megerősítette részvételét a pekingi ünnepségen. Egyelőre nem tudni, hogy Zeman megtekinti-e a katonai díszszemlét, vagy ahogy május elején Moszkvában tette, a hivatalos program ezen részét kihagyja. Szóvivője szerint erről még nem döntöttek.

A szociáldemokrata többségű cseh koalíciós kormány már korábban jelezte, hogy nincs ellenvetése Zeman kínai útja ellen. Bohuslav Sobotka miniszterelnök egy lapinterjúban azt mondta, hogy a díszszemlém való részvétel sem probléma, mert "Kína nem küldött katonákat külföldre, ahogy ezt Putyin tette Krím esetében".

Zaorálek emlékeztetett, hogy a második világháború idején a kínai oldalon több tucatnyi csehszlovák állampolgár harcolt a fasizmus ellen. Konkrétan Frantisek Kriegel volt kommunista politikust említette, aki 1968 augusztusában Moszkvában mint egyedüli csehszlovák vezető nem írta alá a Varsói Szerződés hadseregeinek csehszlovákiai bevonulását szentesítő megállapodást.

A cseh jobboldali ellenzék viszont bírálta Zeman moszkvai útját, és a tervezett pekingi utat is. A jobboldal szerint Zeman megint előnyben részesítette a gazdasági érdekeket az emberi jogok védelmének kárára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.