Cseh művészek

Putyinnak "ajándékoznák" Zemant

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek "ajándékozná" Milos Zeman köztársasági elnököt a cseh művészek egy csoportja.

2015.05.04 10:59MTI

"Humoros formában így szeretnénk kifejezni egyet nem értésünket Zeman nézeteivel az orosz-ukrán konfliktusról" - nyilatkozta Jaroslav Rudis író, az egyik ötletgazda hétfőn Prágában újságíróknak.

A művészek levelet küldenek a Kremlbe, amelyben azt írják, hogy az "ajándék" a csehek orosz nép iránti hálájának kifejezése a felszabadításért. Ugyanakkor az aláírók megerősítik, hogy Putyinnak "ajándékozzák" Zemant.

"Ajándékunknak legkésőbb az évforduló napján kellene megérkeznie. Kis állam vagyunk, értékesebb dolgunk elnökünknél nincsen. Ennek ellenére bízunk abban, hogy nemzetünk ezen rendkívüli ajándékát elfogadja" - olvasható a levélben, amelyet a cseh hírügynökség hozott nyilvánosságra.

A Putyinnak címzett levelet a cseh művészvilág több tucatnyi személyisége írta alá.

A prágai sajtó szerint az ötlet, hogy humoros formában tiltakozzanak a cseh államfő véleménye ellen az orosz-ukrán konfliktusról, április elején a prágai Archa színházban született az EKG irodalmi kabaré előadása után spontán módon.

A levél másolatát az aláírók a prágai orosz nagykövetségnek és a cseh elnöki hivatalnak is elküldik.

Zeman az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy Krím orosz elfoglalása érthető, mert a félsziget történelmileg sosem tartozott Ukrajnához. A kelet-ukrajnai konfliktus Zeman szerint polgárháború, amelyet az ukrán kormány és a szakadárok közti megállapodással kellene feloldani.

A cseh köztársasági elnök szombaton részt vesz a II. világháború 70. évfordulója alkalmával Moszkvában megrendezett ünnepségeken, de a vörös téri katonai díszszemlén nem lesz ott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.