Ukrán válság

Putyin 160 milliárd dollárra becsülte a nyugati szankciók okozta orosz veszteségeket

Százhatvan milliárd dollárra (mintegy 44 ezer milliárd forint) becsülte a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának esése miatti orosz veszteségeket Vlagyimir Putyin egy hétfői szentpétervári tanácskozáson.

2015.04.28 07:21MTI

Az orosz elnök szerint országa ekkora mértékű befektetéstől esett el tavaly március óta. Kijelentette ugyanakkor, hogy az orosz gazdaság "könnyen átlépte" a büntetőintézkedések által felmerült "mesterséges akadályokat".

Moszkva és a Nyugat kapcsolatai az ukrán válság miatt romlottak meg. Oroszország 2014 március végére csatolta el Ukrajnától a Krím félszigetet, amire a nyugati államok gazdasági, pénzügyi, és politikai szankciókkal válaszoltak.

Putyin kijelentette, hogy kudarcba fulladt az a (nyugati) törekvés, amely az orosz gazdaság összeomlására irányult, ugyanis Oroszország túljutott a nehézségek csúcsán.

Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetben jó esély van arra, hogy az orosz gazdaságot több lábon állóvá tegyék. Szerinte a kőolaj ára hordónként 60-70 dollár körül fog mozogni és ez lehetőséget teremt arra, hogy más területeken is beruházásokat hajtsanak végre. Így például a mezőgazdaság fejlesztésében komoly lépést lehet tenni, hogy felszabadítsák az orosz piacot a behozott "és gyakran rossz minőségű termékektől".

Putyin az import kiváltásáról beszélve a polgári repülőgépek gyártását, a hajógyártást és a mikroelektronikát említette egyebek között.

A Vzgljad orosz internetes hírportál emlékeztetett rá, hogy a múlt kedden Dmitrij Medvegyev miniszterelnök szakértőkre hivatkozva közölte, az orosz gazdaság veszteségei a nyugati szankciók miatt 25 milliárd euróra (körülbelül 7500 milliárd forint) rúgnak. A veszteségek az idén azonban a többszörösére nőhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.