Letelepedés

Morvaországba érkezésük 500. évfordulójáról emlékeztek meg a horvátok

A horvátok Dél-Morvaországba érkezésének és letelepedésének 500. évfordulójáról emlékeztek meg vasárnap Mikulovban.

2015.07.20 10:31MTI

Fél évezrede a török veszedelem elől menekülve mintegy 200 ezer horvát indult el az akkori Bosznia területéről, hogy a korabeli Magyarországon, Ausztriában és Csehországban találjon új hazára.

Az évforduló alkalmával a fiatal, többségében morvaországi horvátok egy csoportja lóháton és szekereken megismételte elődeik útját. A horvát népviseletbe öltözött fiatalok a háromhetes és több mint ezer kilométeres vándorút után vasárnap ünnepélyesen bevonultak Mikulovba, ahol egy folklórfesztivál keretében mutatkoztak be.

"A menekülés legfőbb oka a törököktől való félelem volt, akik akkoriban törtek be Európába. Erre az eseményre szerettünk volna emlékeztetni" - nyilatkozta Lenka Koprivová, a csehországi horvátok szövetségének egyik vezetője. Dél-Morvaországban fél évezrede mintegy 20 ezer horvát telepedett le, elsősorban Valtice környékén.

Az 1948-as rendszerváltás után az új szovjetbarát csehszlovák kommunista hatalom - a korabeli szovjet-jugoszláv szembenállásra reagálva - veszélyesnek minősítette az akkori néhány ezres horvát kisebbséget, és tagjait állandó lakhelyükről Észak- és Közép-Morvaország falvaiban, városaiban szórta szét, ami a közösséget felbomlasztotta.

"A vándorok az út alatt az egymás közti kommunikációban a 16. századi horvát dialektust használták, amely ma az Európa Tanács határozata értelmében védelmet élvez" - mutatott rá Koprivová.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint a Cseh Köztársaságban 1125 személy vallotta magát horvát nemzetiségűnek. Kulturális-társadalmi tevékenységük leginkább a csehországi horvátok szövetségében nyilvánul meg. A mikulovi regionális múzeum néhány éve Jevisovce községben horvát falumúzeumot hozott létre, amely bemutatja a fél évezrede Morvaországba érkezett népcsoport múltját és kultúráját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.