Munkácsi lövöldözés

A határőrség nem engedte ki Ukrajnából Mihajlo Lanyót

Az ukrán határőrök pénteken nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, aki Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen.

2015.07.17 19:20MTI

A Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál beszámolója szerint Lanyo fekete színű Mercedes gépkocsival érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. Testőrei Range Rover típusú terepjárón kísérték a képviselőt.

A honatya az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja. Az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

Lanyo neve azt követően került az ukrán közvélemény figyelmének homlokterébe, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.