"Lesznek, akiknek távozniuk kell"

Németországban maradhat a palesztin kislány, akit Merkel megríkatott

Valószínűleg Németországban maradhat az a palesztin kislány, aki elsírta magát egy rendezvényen, mert Angela Merkel kancellár azt mondta neki, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell.

2015.07.17 19:18MTI

Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszter a nagy feltűnést keltett esetről a Spiegel Online hírportálnak pénteken azt mondta, hogy ugyan nem ismeri a kislány helyzetét pontosan, de rostocki iskolai fórumon készült videófelvétel alapján kiválóan beszél németül és tudható, hogy már hosszabb ideje Németországban él. A kormány pedig éppen az ilyen élethelyzetek rendezésére módosította a vonatkozó törvényt, hogy "a beilleszkedett fiataloknak perspektívát adjunk".

A berlini vezetés azért dolgozik, hogy "a fiatal és jól beilleszkedett embereknek valódi esélyük legyen" a letelepedésre - mondta az államminiszter, rámutatva, hogy "senkinek sem fűződik érdeke ahhoz, hogy régóta nálunk élő embereket elküldjünk".

A kislány négy éve érkezett Németországba egy libanoni palesztin menekülttáborból, és a szerdán tartott rostocki fórumon elmondta a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket.

Merkel azt mondta, hogy megérti a kislány helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

Hozzátette, hogy a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát. Ez az "egyetlen válasz", amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük" - mondta a kancellár, akit ezért sokan szívtelenséggel, érzéketlenséggel vádoltak.

A törvénymódosítás alapján a menekült vagy oltalmazott státuszra nem jogosult, de "eltűrt", befogadott menedékkérők - vagyis olyan személyek, akinek menedékjogi kérelmét elutasították, de nem utasították ki őket az országból - huzamosabb időre tartózkodási engedélyt kaphatnak, amennyiben legkevesebb nyolc éve, fiatalkorúak esetében pedig négy éve az országban élnek, jól beszélik a nyelvet és eltartják magukat. Jelenleg nagyjából 125 ezren vannak ebben a helyzetben.

A módosítás másik fő pontja szerint mindazokat, akiknek csekély esélyük sincs a tartózkodási engedély megszerzésére, az eddiginél rövidebb határidővel kiutasítják. Az új szabályokat az előző héten fogadta el a törvényhozás, és akkor lépnek majd érvénybe, amikor az államfő aláírja a törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.