Illegális bevándorlás

Merkelt megríkatott egy menedékkérő kislányt - hidegszívűséggel vádolják

Hidegszívűséggel vádolják Angela Merkel német kancellárt, amiért egy iskolásokkal tartott fórumon azt mondta egy palesztin kislánynak, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell, mire a kislány elsírta magát.

2015.07.17 12:40MTI

Reem egy libanoni palesztin menekülttáborból érkezett Németországba, hatodik osztályos, németül kiválóan beszél és a szerdán tartott rostocki iskolai fórumon - amely a Jól élni Németországban: minden, ami fontos nekünk című társadalmi párbeszédfolyamat rendezvénye volt - elmondta a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket.

Merkel azt mondta, hogy megérti a kislány helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

Hozzátette, hogy a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát. Ez az "egyetlen válasz", amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük" - mondta a kancellár.

A következő gondolatát már nem tudta kifejteni, mert Reem sírni kezdett. Ekkor a fórumról készült - és egyebek között a kormányzat hivatalos portálján megjelent - videófelvétel alapján a láthatóan megrendült kancellár a kislányhoz lépett, megsimogatta a vállát és vigasztalni próbálta. "Nagyon klasszul szerepeltél" - mondta.

Csütörtökön az interneten heves vita bontakozott ki a kancellár viselkedéséről. A Twitteren a #merkelstreichelt (Merkel simogat) címke megjelenésével a rostocki fórum volt az egyik leggyakrabban tárgyalt téma. Sokan érzéketlenséget, együttérzésre képtelenséget vagy éppen "neokolonialista" hozzáállást vetettek Angela Merkel szemére, és embertelennek, jégszívűnek nevezték. Mások a védelmükbe vették, kiemelve, hogy nem áltatta a kislányt, hanem közölte vele a tényeket.

Estére számos német hírportál kommentárt közölt az ügyről. Például a Spiegel Online kiemelte, hogy érzéketlenséggel nemigen lehet vádolni a kancellárt, hiszen éppen az együttérzését fejezte ki a vigasztalással, simogatással. Egy kancellár érzelmi élete egyébként is másodlagos, a döntő a menedékkérők, menekültek, bevándorlók, migránsok ügyében az utóbbi években folytatott politikája, "amelynek mérlege sajnos siralmas".

A Die Welt című lap az online kiadásában felvetette: vajon mit kellett volna mondania a kancellárnak. "Az interneten felmerült, hogy azt kellett volna mondania, hogy +megvizsgálom az esetet+, és egyfajta kegyelmezési aktusról is fantáziáltak. Természetesen egyiknek sincs helye egy demokratikus jogállamban. Egy kancellár nem bírálhatja felül az idegenrendészeti hivatalokat és a bíróságokat" - írta a Die Welt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.