Srebrenicai mészárlás

Szijjártó: a nyugat-balkáni stabilitás megőrzésének kulcsa az európai perspektíva

A tárcavezető részt vett a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a Potocari emlékközpontban.

2015.07.11 14:59MTI
KKM

A srebrenicai mészárlás minden eddiginél világosabban megmutatta, hogy milyen fontos a stabilitás és a népek békés egymás mellett élése a Nyugat-Balkánon, az európai integráció pedig biztosíték lehet arra, hogy a jövőben a húsz évvel ezelőttihez hasonló események ne fordulhassanak elő - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI tudósítójának.

A tárcavezető részt vett a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a Potocari emlékközpontban.

Elmondta: Magyarország kormánya a jövőben is elkötelezetten fogja támogatni a nyugat-balkáni országok európai, illetve euroatlanti integrációs törekvéseit, mert úgy látják, hogy ebben a térségben a stabilitás fenntartásának legjobb eszköze az európai integráció perspektívája.

Kiemelte, hogy az emlékhelyen látható kiállításnak sokkoló hatása van, a több mint nyolcezer Srebrenicában megölt férfi és fiú képei, valamint az áldozatok ruhadarabjai és nevei láthatók.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az ünnepség méltóságteljes volt, a végén azonban komoly feszültség alakult ki (amikor a tömeg megdobálta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt), és "a rendfenntartó erőknek jelentősen be kellett avatkozniuk, hogy ne fajuljanak el az események, és ne történjen valamifajta komoly tragédia ott a helyszínen".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.