Veszély

Bosznia azt kéri Svájctól, hogy ne adja ki Szerbiának Naser Oricot

Bosznia-Hercegovina hétfőn azt kérte Svájctól, hogy ne adja ki Szerbiának a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított Naser Oricot, mert azzal veszélybe kerülne az ellene és más háborús bűnökkel vádolt személyek elleni nyomozás.

2015.06.22 19:21MTI

A boszniai államügyészség továbbá azt kérte a svájci hatóságoktól, hogy Oricot adják ki inkább Szarajevónak, vagyis engedjék meg, hogy hazatérjen.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező, hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot első fokon - 2006 júniusában - két év börtönre ítélték, mert az 1992-1995-ös boszniai háború idején a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség parancsnokaként körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható. Belgrádban azóta sem nyugodtak bele a felmentő döntésbe. Oricot a múlt héten az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján fogták el, és Belgrád a hét végén kezdeményezte kiadatását.

A boszniai államügyészség a kérvényében azt is jelezte, hogy Naser Oric boszniai állampolgár, és mindig megjelent a hatóságok előtt, amikor beidézték, ezért nem volt szükség őrizetbe vételére vagy más megszorító intézkedésekre. Kifejezték ugyanakkor együttműködési szándékukat a háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészséggel annak érdekében, hogy az ügyet Bosznia-Hercegovinában tárgyalják. Belgrád és Szarajevó 2013-ban írt alá kétoldalú megállapodást arról, hogy a háborús bűnökkel vádolt személyek perét az állampolgárságuknak megfelelő országban kell lefolytatni.

A srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnokának ügye veszélybe sodorhatja a szerb-bosnyák megbékélést, illetve a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseket. Tomislav Nikolic szerb elnök a múlt héten Oric letartóztatása miatt elhalasztotta első hivatalos boszniai látogatását, és ha nem rendeződik a kiadatási ügy, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök sem biztos, hogy részt vesz a július 11-i srebrenicai megemlékezésen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.