Távoznak

Lemond a lengyel házelnök és három miniszter

Benyújtotta lemondását Radoslaw Sikorski lengyel házelnök, Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi, Bartosz Arlukowicz egészségügyi, valamint Andrzej Biernat sport- és turisztikai miniszter.

2015.06.11 08:57MTI

Ewa Kopacz miniszterelnök elmondta: bejelentette távozását továbbá Jacek Rostowski, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Jacek Cichocki államtitkár, a miniszterelnöki hivatal vezetője és a titkosszolgálat felügyelője, akárcsak három miniszterhelyettes.

A lemondások a tavaly júniusban kirobbant és kedden újra nagy port kavart lehallgatási botránnyal függenek össze. A keddi politikai vihart az váltotta ki, hogy egy vállalkozó, Zbigniew Stonoga a Facebook közösségi oldalon hozzáférhetővé tett több mint 3 ezer oldal nyomozati anyagot, amely az ügyészség által kihallgatott személyek vallomásait és a bizonyítékul szolgáló anyag egy részét tartalmazta.

Stonogát még kedden éjjel a rendőrség őrizetbe vette, szerdán azonban a bírósági döntés alapján szabadon engedték.

,,A közvélemény két napja a törvénytelen hangfelvételek ügyével foglalkozik, ez negatív hatással van az állam működésére" - jelentette ki a sajtóértekezleten Kopacz.

Mint értékelte, a több mint egy éve folytatott ügyészségi nyomozás ,,egyetlen eredménye a nyomozati iratok bőséges kiszivárogtatása". Ezzel kapcsolatban kilátásba helyezte: követelni fogja Andrzej Seremet főügyész leváltását is.

A kormányfő a sajtóértekezleten a kormányzó Polgári Platform (PO) nevében bocsánatot kért a lengyelektől a magas rangú politikusok azon kijelentéseiért, amelyeket az eddig közzétett hangfelvételeken hallottak.

A lemondásokat az érintetteknek "az államért viselt felelősségérzetével" indokolta. Kopacz után Sikorski is sajtóértekezletet tartott, megerősítette lemondását, és bejelentette: a kormányfővel megegyeztek abban, hogy az ősszel esedékes parlamenti választásokon az eddigi házelnök szülőhelyén, Bydgoszczban lesz a PO választási listájának vezetője.

A tavaly júniusban kirobbant lehallgatási botrány során nyilvánosságra került - máig tisztázatlan körülmények között rögzített - hangfelvételeken többek között Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter, Elzbieta Bienkowska jelenlegi európai biztos, akkori kormányfőhelyettes és infrastrukturális miniszter közönséges hangvételű, több botrányos ügyre utaló beszélgetései hallhatók.

A felvételek Bartlomiej Sienkiewicz akkori belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök beszélgetését is tartalmazzák, többek között arról, hogy a központi bank kész pénzügyi támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha az cserében eltávolítja tisztségéből Jacek Rostowski pénzügyminisztert.

Egyik felvételen a lengyel állami olajtársaság, a PKN Orlen elnöke, Jacek Krawiec magyar vonatkozású témákban is nyilatkozott nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel.

A lehallgatási botrány miatt indított eljárások során az ügyészség az összes érintett köztisztviselőről megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket. Az ügyészségi nyomozás azóta csak a hangfelvételek keletkezésének körülményeire irányul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.