Lengyel lehallgatási ügy

A lengyel történelem legnagyobb botránya: kiszivárogtatták az interneten a nyomozati iratok nagy részét

Egy kínai honlapon ismeretlenek közzétették az egy éve kipattant lengyelországi lehallgatási botrány nyomozati iratainak nagy részét, amit Jacek Cichocki, a miniszterelnöki hivatal vezetője, a titkosszolgálatok felügyelője a lengyel történelem legnagyobb ilyen jellegű kiszivárogtatási botrányának nevezett.

2015.06.09 14:37MTI

A kínai honlapon hétfő este több mint 3 ezer oldalnyi anyagot, az eddigi nyomozati anyagot tartalmazó összesen 20 kötetből 13-nak a tartalmát hozták nyilvánosságra.

A honlap linkjét hétfőn feltette a Facebook közösségi oldalra egy blogger, Zbigniew Stonoga, aki kedden a lengyel közszolgálati televízióban kijelentette, hogy "közérdekre való tekintettel" terjeszti az anyagot, mivel szerinte tarthatatlan az a helyzet, hogy a tavalyi lehallgatási botránnyal kapcsolatban egyetlen köztisztviselőt sem ítéltek el.

A közzétett iratok az ügyészség által kihallgatott személyek vallomásait és a bizonyító anyag egy részét, valamint az érintettek - köztük magas rangú állami tisztségviselők - személyi adatait is tartalmazzák. Emiatt biztonsági őrizetet kapott Pawel Wojtunik, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) igazgatója, akinek a lakcíme is hozzáférhetővé vált.

Renata Mazur, a varsói ügyészség szóvivője kedd délelőtti sajtóértekezleten megerősítette, hogy a kiszivárogtatott anyagok valóban a nyomozati iratok másolatai.

A varsói ügyészség eljárást indított a kiszivárogtatás miatt. Egyelőre tisztázatlan, hogy az anyagok milyen módon kerültek fel a kínai honlapra. Mint Mazur elmondta, az ügyészség - a törvényes előírásoknak megfelelően - februártól az érintett felek számára lehetővé tette a aktákba való betekintést. Kisebb idézetek - de nem másolatok -, amelyek nem tartalmaztak személyes adatokat, már márciusban is láthatók voltak az interneten.

Cichocki kedden reggel az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva "nagyon rossznak" minősítette a kiszivárogtatás által előidézett helyzetet. "Ez az intézmények alapvető működési rendjének a rombolása" - jelentette ki.

Radoslaw Sikorski parlamenti elnök annak az aggodalmának adott hangot, hogy a kiszivárogtatás ezzel nem ért véget. "Nehéz bízni a lehallgatási botrány ügyében folyó vizsgálatban, ha abból adatok szivárognak ki. Valaki így akart nyomást gyakorolni a kormányra, de lehet, hogy még rosszabb dolog történt. Attól félek, hogy ezzel nincs vége az ügynek" - mondta újságíróknak.



A tavaly júniusban kirobbant lehallgatási botrány során nyilvánosságra került - máig tisztázatlan körülmények között rögzített - hangfelvételeken többek között Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter, Elzbieta Bienkowska jelenlegi európai biztos, akkori kormányfőhelyettes és infrastrukturális miniszter vulgáris és több botrányos ügyre utaló beszélgetései hallhatók. A felvételek Bartlomiej Sienkiewicz akkori belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök beszélgetését is tartalmazzák, többek között arról, hogy a központi bank kész pénzügyi támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha az cserében eltávolítja tisztségéből Jacek Rostowski pénzügyminisztert. Egyik felvételen a lengyel állami olajtársaság, a PKN Orlen elnöke, Jacek Krawiec magyar vonatkozású témákban is nyilatkozott nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel.

A lehallgatási botrány miatt indított eljárások során az ügyészség az összes érintett köztisztviselőről megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket. Az ügyészségi nyomozás azóta csak a hangfelvételek keletkezésének körülményeire irányul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.