Hatszorosára nőtt a bevándorlók száma

Athénnak sürgős segítségre van szüksége a menekültválság kezelésében

Hatszorosára nőtt a görög szigetekre érkező illegális bevándorlók száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

2015.06.05 15:13MTI

Naponta átlagosan mintegy hatszáz migráns érkezik a gazdasági válság sújtotta Görögországba a Földközi-tengeren keresztül. Többségük a szíriai, iraki és líbiai fegyveres konfliktusok elől menekül Európába a jobb élet reményében - olvasható az ügynökség friss jelentésében.

A világszervezet szerint az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania Athénnak, a dél-európai országnak ugyanis nem állnak rendelkezésére elegendő források a humanitárius válság kezeléséhez.

A görög állampolgárok közül is sokan nélkülöznek - hangoztatta genfi sajtótájékoztatóján Melissa Flemming, az UNHCR szóvivője.Az ENSZ adatai szerint az idei év első öt hónapjában nagyjából 42 ezer illegális bevándorló érkezett tengeri úton Görögországba, ez hatszorosa a 2014 hasonló időszakában regisztrált számnak.

"A számok drámai mértékben növekedtek, különösképpen Görögországban (…). Arra számítunk, hogy a menekültek száma továbbra is legalább ennyi lesz, ha nem emelkedik még inkább" - mondta Melissa Flemming. Hozzátette, a bevándorlók többsége nem marad az országban, hanem Macedónián és Albánián keresztül megy tovább Észak-Európa felé.

Az UNHRC emellett kiemelte: számos égei-tengeri görög szigeten nem adottak a feltételek a menekülthullám kezeléséhez. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legkevesebb 90 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, 46 ezer 500-an közülük Olaszországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en lelték halálukat a tengerbe veszve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.