Fegyveres őrökre támadtak

Felfüggesztett börtön a menekülttábori támadóknak

1 év 8 hónap, illetve 1 év 10 hónap közötti időtartamú, felfüggesztett börtönbüntetéseket osztott ki a Debreceni Járásbíróság aközött a hat külföldi között, akik a vádirat szerint tavaly nyáron rátámadtak a debreceni menekülttábor fegyveres őreire.

2015.06.03 14:38Havariapress

A vádirat szerint 2014. augusztus 17-én késő este mintegy 40-50 fő gyűlt össze a debreceni menekülttábor udvarán, az ott őrzött menekültek közül, a házirend tiltása ellenére, és azt követelték, hogy kapjanak tájékoztatást arról, miért vannak már hetek óta őrizetben.

Ebből vita alakult ki köztük és a személyzet között, ami odáig fajult, hogy egy kb. 20-25 fős csoport a következő órákban többször is a földre döntötte a sétálóudvar kapuját, kitörtek több ablakot és több lámpát is levertek. Amikor pedig a többedjére kidöntött kapu helyére őrök álltak, az egyik menekült biztatására a tömeg rájuk rontott.

Az összecsapásnak végül a nagy létszámban kiérkező rendőrök tudtak csak véget vetni, gázspray bevetésével. A fegyveres őrök az ütközetben nem szenvedtek sérülést, de a bíróság álláspontja szerint ez csak annak volt köszönhető, hogy teljes védőfelszerelést viseltek.

Bár az eseményeket 29 kamera rögzítette, a támadók többségét nem lehetett beazonosítani, mert ruhadarabokkal, lepedőkkel takarták el magukat. Azok a vádlottak, aki végül bíróság elé került az ügy kapcsán, a rendőrségen és a nyomozási bíró előtt is tagadták, hogy bűntettet követtek volna el, és mindannyian csak annyit ismertek be, hogy miután már egy hónapja Debrecenben voltak, kifogásolták a menekültügyi eljárás időtartamát.

A Debreceni Járásbíróság tárgyalása egyébként a vádlottak távollétében zajlott, mert bár az afgán, gambiai, marokkói és elefántcsontparti állampolgárok az eset után hónapokig előzetes letartóztatásban voltak, szabadlábra helyezésüket követően eltűntek a hatóságok elől. A hat férfi a táborba küldött bírósági idézést sem vette át, így nyílt lehetőség arra, hogy az eljárást a távollétükben is le lehessen folytatni.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, mert az ügyész és a hat kirendelt védő is 3-3 nap gondolkodási időt kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.