Hadsereg

Kína bevilágítja a Dél-kínai tengert

Kína világítótornyok építésébe kezd a Dél-Kínai-tenger két, ellenőrzése alatt lévő zátonyán, a Nansa/Spratly-szigetcsoport területén.

2015.05.26 14:36MTI

A közlemény a Huanjang és a Csekua zátonyokat említi, amelyek a Fülöp-szigetek és Vietnam, illetve Brunei által is vitatott hovatartozású területek.

A térségben az 1980-as évek végén egy év leforgása alatt hét szikla-, illetve korallzátony került kínai fennhatóság alá, egy vietnami áldozatokat is követelő fegyveres tengeri konfliktust követően.

A keddi kínai közlemény szerint az 50 méter magas "többfunkciós" világítótornyok a biztonságot fokozó és a hatékony navigációt szolgáló eszközök, amelyekre azért van szükség, mert a térségben folyamatosan nagy számban fordulnak meg halászhajók, s gyakoriak a balesetek is. A tornyokon - hagyományos kínai elemként - 4,5 méter átmérőjű lampion világít majd, fényüket 22 tengeri mérföld (40,74 kilométer) távolságból is látni lehet majd.

A külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva kedden ugyancsak azzal érvelt, hogy a világítótornyok több ország hajósainak biztonságát segítik és Peking célja, hogy ezzel is megfeleljen nemzetközi kötelezettségének. Hu Csun-jing arra is kitért, hogy Kína további polgári létesítmények építését tervezi a régióban.

A dél-kínai-tengeri mesterséges szigetfeltöltésekkel kapcsolatos, Fülöp-szigeteki aggodalmakra vonatkozó kérdésre Hua azt felelte, hogy Kína sosem élt vissza erejével egy kisebb országgal szemben, de a kisebb országnak is tartózkodnia kellene a provokatív fellépéstől. Egyúttal nyugalomra intette Manilát.

A térségben megszaporodott amerikai felderítő, megfigyelő tevékenységgel kapcsolatban szintén kedden a kínai védelmi minisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy ezek a regionális feszültség fokozását szolgálják. Jang Jü-csün mindezt "régi trükknek" nevezte, amellyel esetleg további műveletekhez keresnek ürügyet.

A szóban forgó Nansa/Spratly-szigeteket a Kínai Népköztársaság, illetve Tajvan mellett Vietnam is teljes egészében magáénak követeli, míg a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei egyes részeit tartja területéhez tartozónak. A szigetek, zátonyok, homokpadok közül a legtöbbet Vietnam felügyeli, amelyet számban a Fülöp-szigetek, Kína és Malajzia követ. Valamennyi ország állomásoztat katonákat az általa elfoglalt területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.