Baleset

Most már biztos, hogy a sebesség okozta a philadelphiai vonatkatasztrófát

Az adott pályaszakaszon megengedett óránként 80 kilométeres sebesség több mint duplájával haladt az személyszállító vonat, amely Philadelphia északi részén kisiklott és felborult - közölte szerdán a szerelvény fekete dobozának vizsgálata alapján az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB).

2015.05.14 07:06MTI

A kedd esti szerencsétlenségben legkevesebb heten életüket vesztették, több mint 200 ember kórházi ellátásban részesült, nyolc sérültnek válságos az állapota. A New York-i magyar főkonzulátus magyar sérültről nem tudott helyi idő szerint szerda délután.

Több olyan utast nem találtak meg a nap folyamán, aki előzőleg jegyet váltott, de Michael Nutter polgármester szerint nem kizárt, hogy ők nem szálltak fel a vonatra. A mozdonyvezető, akik szintén megsérült, kihallgatása során nem volt hajlandó nyilatkozni.

Az Amtrak vasúttársaság Washingtonból New Yorkba tartó vonatán 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, amikor az röviddel este 9 óra után kisiklott Philadelphia Port Richmond nevű városrészében, a Delaware folyó mentén. A kisiklás egy kanyarban történt, a hét kocsiból egy a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

Az AP hírügynökség a vonatról készült videofelvételek alapján elvégzett számításokra hivatkozva azt közölte, hogy a szerelvény a kanyarba érkezését megelőzően mintegy 170 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatott. Azon a pályaszakaszon 80 a megengedett maximum.

A Fehér Ház szerdán bírálta a képviselőházi republikánusokat, amiért a következő pénzügyi évben 252 millió dollárral akarják csökkenteni az Amtrak támogatását a jelenlegi 1,4 milliárd dolláros szintről. Barack Obama elnök ezzel szemben a támogatás 2,45 milliárd dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.

Az elnök és Joe Biden alelnök szerdán közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

Az Amtrak 188-as járata egy 1943-as vasúti baleset helyszínének közelében siklott ki, amelynek akkor 79 halálos áldozata volt. A vasúttársaság néhány órával a vonat kisiklása előtt megvizsgálta a kérdéses pályaszakaszt, és műszakilag mindent rendben talált. A kérdéses szakaszt ugyanakkor nem szerelték fel a legmodernebb, a nagysebességű kisiklások megakadályozására alkalmas rendszerrel.

You Tube screenshot

A baleset következtében szerdán súlyos fennakadások voltak az Egyesült Államok legforgalmasabb vasútvonalán, ami ezreket kényszerített arra, hogy más közlekedési lehetőségeket keressen. A Washingtontól Bostonig tartó, úgynevezett Északkeleti Folyosón haladó vonatok naponta több mint 750 ezer, évente pedig mintegy 260 millió utast szállítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.