Szuverenitás

A csehek nem akarják, hogy az EU beleszóljon a migrációs politikájukba

Csehország saját kormánya szuverén döntése alapján kíván segítséget nyújtani a menekülteknek, nem pedig az Európai Unió általánosan megfogalmazott mechanizmusai alapján.

2015.05.13 16:43MTI

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában ezzel az Európai Bizottság szerdai ülésére reagált, amelyen a testület javaslatcsomagot terjesztett elő a migrációs hullám kezelésére. A szerdai döntés szerint a brüsszeli bizottság május végéig a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmusra tesz majd javaslatot, amely az unión belül egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd.

"A kötelező befogadási kvótákat elutasítjuk" - szögezte le a miniszterelnök.

Sobotka szerint Csehország készen áll arra, hogy több pénzt különítsen el a menekülteknek szánt segítségre. Ezt azonban elsősorban azokban az országokban kellene értelmesen felhasználni, ahonnan az Európába özönlő menekültek származnak. Prága a segítséget önkéntes alapon, lehetőségei szerint kívánja megadni a menekülteknek.

"Az Európai Unió tagállamainak kormányai tudják a legjobban, milyen náluk a helyzet" - mutatott rá a cseh kormányfő.

Sobotka már kedden a cseh-szlovák közös kormányülés után a dél-morvaországi Valticében kifejezte meggyőződését, hogy minden ország önmaga tudja a legjobban eldönteni, hogy a szolidaritás jegyében milyen intézkedéseket tud megvalósítani. "Ezt semmiféle kvóták nem helyettesíthetik. Nem értünk egyet a kvóták bevezetésével" - húzta alá kedden Sobotka.

Csehország ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Tanácsban is. "Védeni akarjuk országunk érdekeit és a józan ész elveit is" - hangsúlyozta a kormányfő. Megjegyezte: Csehország nem célországa a bevándorlóknak, és a schengeni térségen belül nem tudja megakadályozni, hogy a menekültek bármikor más országba menjenek át. "A kvóták rendszere ezért megvalósíthatatlan és hosszabb távon tarthatatlan" - vélekedett a politikus.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Csehország tavaly 765 személynek nyújtott politikai menedéket, legtöbbjük Ukrajnából, Szíriából és Kubából származott. Szlovákiában tavaly 175 külföldi kapott menedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.