Migrációs kérdés

Életmentő, gyors lépéseket sürget az EP a további földközi-tengeri tragédiák elkerülése érdekében

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie az Európába tartó menekültek további földközi-tengeri tragédiáinak megakadályozása érdekében.

2015.04.29 15:56MTI

Fentiek állnak az Európai Parlament (EP) által szerdán Strasbourgban elfogadott állásfoglalásban.

A délelőtti vita után 449 szavazattal, 130 ellenében, 93 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum szerint uniós szintű kutatási és mentési felhatalmazást kell adni a Triton-műveletnek, kvótákat kell megállapítani a menedéket kérők elosztására, illetve nagyobb tagállami hozzájárulásra van szükség a letelepítési programokhoz. Az EP a harmadik országokkal jobb együttműködést, az embercsempészekkel szemben pedig keményebb fellépést vár.

A Triton tengeri műveletet az unió határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex koordinálja, és a művelet fennhatósága jelenleg csupán az olasz partoktól 30 km-es távolságig terjed. Az EP nagy ütőképességű és állandó európai humanitárius mentési művelet felállítását kéri, amely a korábban Olaszország által végzett, Mare Nostrum nevű művelethez hasonló módon a nyílt tengeren tevékenykedne. Annak fenntartásához az összes tagállam hozzájárulna anyagi és egyéb eszközök révén.

Az EP sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a múlt csütörtöki EU-csúcson nem született döntés uniós szolidaritási mechanizmus létrehozásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.