Biztonság

Testre rögzíthető kamerát kapnak az osztrák rendőrök

Testre, ruházatra szerelhető kamerákat kapnak az osztrák rendőrök, a tesztidőszak már akár idén megkezdődhet.

2015.05.13 12:56MTI

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint a felvételek főleg a megelőzésben és a bizonyítékok értékelésében játszanak majd fontos szerepet.

Kizárt, hogy átlagos járőrszolgálat során folyamatosan használni kelljen a kamerákat - írta a Die Presse a próbaidőszak egy résztvevőjére hivatkozva. A rendőrök, akik megkapják a felvevőket, csak akkor kapcsolják majd be, ha attól kell tartani, hogy konfliktusos helyzetbe kerülnek, például tüntetéseken vagy tömegrendezvényen intézkednek. A felsőtesten elhelyezett kamerákat, amelyek a hangot is rögzítik, jól látható helyen viselik majd rendőrök.

Az illetékes minisztérium kezdeményezésére a kamera használatát Bécsben és két további tartományban tervezik - olvasható az osztrák napilapban. Nem jelentették be, hogy melyik lesz ez a két tartomány.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy két bécsi tüntetés után is túlzott erő alkalmazásával vádolták a rendőröket: január végén és tavasszal, a szélsőjobboldal elleni két megmozduláson is bírálták a rendőrök fellépését. Ezután kezdte el követelni az osztrák Zöldek pártja, hogy a rendfenntartók viseljenek azonosítószámot.

Ausztriában kedden fogadták el az új államvédelmi törvényt, amely nyárig fokozatosan lép életbe és lehetővé teszi a testkamera használatát. A szabályozás szerint a videofelvételeket csak bűncselekmény felderítésére vagy intézkedés jogosságának bizonyítására lehet felhasználni; amennyiben hat hónapon belül nincs szükség a felvételre, meg kell semmisíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.