Bérgyilkosság volt?

Felvette egy kamera a Nyemcov-gyilkost! - videón a kivégzés

Egy orosz televíziós csatorna hírportálja szerint egy utcai kamera rögzítette az orosz ellenzéki vezető elleni merényletet, a felvételt közzé is tették. Egyre erősebb a gyanú, hogy kormányzati megrendelés állhat a leszámolás hátterében.

2015.03.01 11:06ma.hu/MTI

Az orosz TWR kereskedelmi televíziós csatorna tett közzé hírportálján azt a videót, mely újabb bizonyítékként használható a Nyemcov-gyilkosságban. Sajnos a felvételen nehezen kivehető, a TWR szerint azonban a kockákon maga a gyilkos is látható.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta Nyemcov életét.

Közben egyre nagyobb a gyanú a kormányzat érintettségére, ugyanis kiderült, hogy orosz bűntényekről készített jelentést a meggyilkolt Nyemcov.

Borisz Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban - közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére. Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak nyilatkozva beszélt erről.

"Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, "Putyin és a háború" című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna" - mondta Ejdman.

Korábban Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője is úgy nyilatkozott, hogy Nyemcov bizonyítékokat akart a nyilvánosság elé tárni az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Igor Ejdman szerint a Nyemcov-gyilkosság fő célja azoknak az oroszoknak a megfélemlítése volt, akik kritikusan viszonyulnak a Kreml politikájához, és részt akartak venni Moszkvában a vasárnapra tervezett tüntetésen. (A gyilkosság miatt az ellenzék lemondta a moszkvai Marjinka városnegyedbe tervezett háborúellenes tüntetést, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában).

"A gyilkossággal Putyin egyértelmű üzenetet küldött néhány kiszemelt orosznak: ha Moszkva központjában, néhány lépésnyire a Kremltől demonstratívan ki tudok végezni egy világszerte ismert politikust, akkor veletek se fogok teketóriázni. Ez terror saját polgáraink ellen, akik megpróbálnak fellépni a diktatúra ellen" - mondta Ejdman.

Négy lövéssel ölték meg a politikust

Fotó: MostMi Facebook-oldal - Tatjana Rogovich

Nyemcov és ukrán barátnője, Anna Durickaja a legkésőbb távozó vendégei voltak a Kremlre néző elegáns Bosco étteremnek, este 11 óra körül indultak el, hogy a Vörös tér érintésével hazasétáljanak a politikus félórányira lévő lakására. A Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon (Nagy Moszkva-folyó-híd) jártak, amikor a gyilkos egy mellettük elhaladó fehér Fordból hat lövést adott le a politikusra egy Makarov márkájú pisztolyból. Négy lövedék találta el őt a hátán és a fején. Évek óta nem történt ilyen kegyetlen lőfegyveres gyilkosság Moszkvában - írta a Reuters hírügynökség.

A halála előtti néhány órában Nyemcov több interjút is adott - még vacsora közben is -, az egyiket a Newsweek című amerikai folyóirat lengyel kiadásának. Ebben a náci Harmadik Birodalomhoz hasonlította Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, és azt jósolta, hogy utcai zavargással induló felkelés lesz az országban. "A lehető leggyorsabban kell cselekednünk, hogy az oroszok lássák, van alternatíva, hogy Putyin politikája az állam gyengülését okozza és öngyilkossághoz vezet. Egyre csak fogy az idő az eszmélésre" - jelentette ki.

Nyemcov sok fenyegetést kapott az elmúlt csaknem másfél évtizedben, de rendőrségi források szerint soha nem kért védelmet. Azonban egyre jobban aggódott. Egy kevésbé ismert hírportálnak, a Szobeszednyiknek február 10-én adott interjújában elmondta: anyja az utóbbi időben már attól féltette őt, hogy Putyin megöleti. Alekszej Navalnij ellenzéki vezető azt írta szombaton Facebook-oldalára: tudja, hogy követik a vasárnapra Moszkvába tervezett nagyszabású ellenzéki tüntetés szervezőit. Mint írta, hetekkel korábban titokban találkozott Nyemcovval, majd őt napokkal később felhívta egy Kreml-barát újságíró, és a titkos beszélgetés témáiról kérdezte. "Nyemcovról rendszeresen készültek titkos video- és hangfelvételek, és ezeket utána rendre nyilvánosságra hozták. Kizártnak tartom, hogy éppen múlt éjjel ne figyelték volna őt" - írta Navalnij.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.