Ég veled, Munkáspárt

Brit választások: kialakult az új kormány személyi összetétele

Kialakult hétfőre az új, egypárti konzervatív brit kormány személyi összetétele.

2015.05.11 20:49MTI

A brit Konzervatív Párt, amely 2010-től a csütörtöki parlamenti választásokig a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, a választásokon minden előzetes közvélemény-kutatási eredményre rácáfolva abszolút többséget szerzett az alsóházban, így 1992 óta első ízben alakíthat önállóan kormányt.

A négy legnagyobb súlyú tárca élén nem történt váltás: George Osborne maradt a pénzügyminiszter, Theresa May a belügyminiszter, Philip Hammond a külügyminiszter és Michael Fallon a védelmi miniszter.

Hammond és Fallon személyében továbbra is a Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának két prominens képviselője vezeti a külügyi és a védelmi tárcát.

Hammond egy ízben a BBC-nek kijelentette: ha nem sikerül érdemben újratárgyalni Brüsszellel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, akkor a kormányfő által a brit EU-tagság sorsáról kilátásba helyezett, 2017 végéig esedékes népszavazáson ő arra fog voksolni, hogy Nagy-Britannia távozzon az EU-ból.

A régi-új védelmi miniszter, Michael Fallon is tett már hasonló értelmű kijelentéseket. Szintén a BBC-nek néhány hónapja azt mondta, a kormány azt fogja javasolni, hogy a választók a tervezett EU-referendumon nemmel szavazzanak a brit EU-tagság jövőbeni fenntartására vonatkozó kérdésre, ha addig nem sikerül egyezségre jutni Brüsszellel a brit kormány által igényelt uniós reformokról.

David Cameron miniszterelnök hétfőn saját pártjából állított új embereket azokra posztokra, amelyeket eddig a csütörtöki parlamenti választáson gyakorlatilag megsemmisült liberális párt tagjai töltöttek be. Nagy-Britanniának így új üzleti és energiaügyi minisztere, illetve pénzügyminiszter-helyettese van Sajid Javid, Amber Rudd és Greg Hands személyében.

A Liberális Demokraták a választásokon mindössze 8 mandátumot szereztek a 650 fős alsóházban, 49-cel kevesebbet előző frakciójuk létszámánál.

A modern brit politikatörténetben még egyetlen párt sem szenvedett el ilyen arányú veszteséget parlamenti választáson.

Kiesett a parlamentből az előző kormány több magas rangú liberális tagja, köztük Vince Cable, az üzleti ügyek volt minisztere, Danny Alexander, az eddigi koalíciós kormány pénzügyminiszter-helyettese és Ed Davey, aki a választásokig az energiaügyi miniszter tisztségét töltötte be.

Nick Clegg, a Liberális Demokraták volt vezetője az előző kormányban a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be, és bár ő bekerült az alsóházba, a választások másnapján lemondott pártvezetői tisztségéről.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere egyelőre nem kapott miniszteri megbízatást, de Cameron meghívására ezentúl részt vesz a kormányzat cselekvési irányvonalát meghatározó testület, a politikai kabinet kéthetenkénti ülésein.

Johnson polgármesteri mandátuma jövő májusban jár le, és a hivatalos álláspont szerint addig nem is kíván miniszteri tisztséget betölteni. A választásokon mindazonáltal indult, és be is került az alsóházba, ami a törvényerejű brit politikai szokásjog alapján elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy később teljes jogú kabinettagságot kaphasson.

Boris Johnson politikai elemzők és a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Cameron legesélyesebb utódjelöltje.

David Cameron nemrégiben, még a választások előtt közölte, hogy már csak egy miniszterelnöki időszakot vállal, és ha továbbra is ő lesz Nagy-Britannia kormányfője, a következő öt évre szóló mandátumát kitölti, de utána távozik a Downing Streetről. Cameron maga is egyenes utalást tett arra, hogy lehetséges utódjelöltjei között tartja számon a londoni polgármestert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.