Brit választások

Londoni elemzők: "meglepően piacbarát eredmény született"

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Konzervatív Párt egyértelmű győzelmével "meglepően piacbarát" eredmény született a brit parlamenti választásokon, mivel ezzel elhárulnak az elhúzódó politikai bizonytalanság gazdasági kockázatai.

2015.05.08 12:28MTI

Hitelminősítői vélemények szerint a választási eredmény önmagában nincs hatással Nagy-Britannia szuverén adósbesorolására, de a Konzervatív Párt által a brit EU-tagságról tervezett népszavazás kimenetele már jelentősebben befolyásolhatja a brit államadós-osztályzat sorsát.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza pénteki kommentárjában kiemelte, hogy bár a konzervatívok a következő parlament idején elveszíthetik többségüket, mégis, a választási eredmény messze egyértelműbb az előrejelzések alapján vártnál, és lehetővé teszi egy "zűrzavarba fulladó" kényszerű koalíció elkerülését.

A közgazdász szerint a tory győzelem ugyanakkor azt is jelenti, hogy a brit gazdaságban ismét meglehetősen agresszív költségvetési konszolidációs nyomás érvényesül a következő években, tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt már a 2017-2018-as pénzügyi évre tervezi az államháztartás strukturális hiányának felszámolását, és 2018-2019-től már többletre törekszik.

Ez számottevően gyorsabb deficitcsökkentési terv, mint amelyet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt tervezett.

Mindemellett a beruházások is megszenvedhetik azt a bizonytalanságot, amely a konzervatívok által a brit EU-tagságról két éven belül tervezett népszavazásig tartó időszakban várható - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Hozzátette: a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) rendkívüli mértékű előretörése felveti annak lehetőségét, hogy ismét napirendre kerülhet a népszavazás a skót elszakadásról.

Vicky Redwood szerint azonban jelenleg e tényezők egyike sem ad okot túlzott aggodalomra. A konzervatívok számára nehéznek bizonyulhat az államháztartási konszolidáció általuk tervezett - a hazai össztermék (GDP) arányában összesen 5,2 százalékpontos - mértékének elérése, de ha sikerülne is teljesíteni egy ilyen mértékű hiánycsökkentést, ennek hatását a várhatóan hosszú ideig alacsonyan maradó kamatok kompenzálják a reálgazdaság számára - hangsúlyozta pénteki választási kommentárjában a Capital Economics londoni főközgazdásza.

A népszavazási kilátások várható hatásaival kapcsolatban hozzátette: a skóciai beruházási tevékenység is erőteljes maradt a függetlenségről rendezett tavaly szeptemberi népszavazás előtti időszakban.

Az adósságpiac is óvatos derűlátással fogadta a váratlan mértékű konzervatív győzelmet.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a választások végeredményének ismertté válása utáni pénteki helyzetértékelésében kimutatta, az irányadó tízéves brit állampapír - gilt - hozama az előző záráshoz képest 7 bázisponttal 1,91 százalékra csökkent, jóllehet továbbra is meghaladja az év eleje óta idáig eltelt időszak 1,68 százalékos átlaghozamát.

A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a brit szuverén CDS-tranzakciók - az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek - piaca már a választások előtt is viszonylag nyugodt volt, annak ellenére, hogy az előrejelzések még holtversenyt valószínűsítettek a két nagy párt, a konzervatívok és a Munkáspárt között.

A brit államadósság-eszközök CDS-középárfolyama a Markit adatai szerint az év eleje óta stabilan 20 bázispont körüli értéken mozognak, sokkal alacsonyabban, mint az előző, 2010-es parlamenti választások előtt.

Az akkori választások előtti utolsó héten 77 bázispontos CDS-középárfolyamot mértek az ötéves brit államkötvény esetében.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban ismertetett elemzésében hangsúlyozta, hogy a parlamenti választások kimenetele nem befolyásolja Nagy-Britannia magasan elsőrendű, "Aa1" szintű - más hitelminősítők módszertanában "AA plusz"-nak megfelelő, a lehető legjobb "Aaa/AAA"-nál egy fokozattal gyengébb - szuverén adósbesorolását.

A Moody's szerint az új kormány a következő parlamenti időszakban valószínűleg folytatja az államháztartási hiány fokozatos csökkentését, és ennek kiinduló pontja a vártnál valamivel kedvezőbb: a 2014-2015-ös pénzügyi évre előzetesen becsült nettó állami hitelfelvétel 87,3 milliárd font (a GDP-érték 4,8 százaléka) lehetett a kormány által várt 90,2 milliárd font (5 százalék helyett).

A hitelminősítő szerint a növekedési kilátások is javultak: a Moody's a következő néhány évre 2 százalék feletti éves növekedési ütemeket vár a brit gazdaságban.

A cég szerint azonban a választási eredmények nyomán a figyelem középpontjába a brit EU-tagságról a Konzervatív Párt által tervezett népszavazás került. A Moody's londoni elemzői közölték: most már azzal számolnak, hogy a referendumot a brit kormány valóban kiírja a tervekben szereplő 2017-re, vagy akár még korábbra.

A hitelminősítő szerint az a tény, hogy a Konzervatív Párt abszolút többséget szerzett a londoni alsóházban, növelheti annak a valószínűségét, hogy az új kormány egyes vezető tagjai a brit EU-tagság feladása mellett fognak kampányolni. E forgatókönyv megvalósulásának kockázatát enyhíthette volna, ha a konzervatívok ismét koalícióra lépnek az EU-párti Liberális Demokratákkal - vélekedtek a Moody's elemzői.

A ház szerint nőhet a kormányra nehezedő nyomás annak érdekében is, hogy a népszavazást a jelenlegi tervekben szereplő 2017 vége előtt megrendezzék.

A Moody's közölte: a referendum kimenetele jelentősebb következményekkel járhat Nagy-Britannia szuverén adósbesorolására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.