WikiLeaks

Elutasították Assange fellebbezését

Svédország legfelsőbb bírósága elutasította hétfőn Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának fellebbezését az ellene nemi erőszak vádja miatt elrendelt elfogatóparancsra vonatkozóan.

2015.05.11 12:27MTI

A 43 éves ausztrál férfi 2012 júniusa óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak. Assange tagadja az ellene felhozott vádakat.

Szerinte Stockholm csak azért vádolja nemi erőszakkal, hogy majd kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt.

A svéd legfelsőbb bíróság hétfői közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy határozatában szerepet játszott a svéd ügyészség márciusi döntése, miszerint jobb megoldás hiányában és az idő rövidsége miatt Ecuador londoni nagykövetségén hallgatnák ki a WikiLeaks-alapítót. Egyelőre nem tudni, mikor kerül sor a kihallgatásra.

A svéd testület szerint a jelenlegi helyzetben nincs miért felfüggeszteni a 2010-ben Assange távollétében elrendelt elfogatóparancsot. A fellebbezés ügyében határozó öt bíró közül egy helyezkedett ettől eltérő álláspontra.

Per Samuelson, a WikiLeaks-alapító ügyvédje csalódottságának adott hangot a hétfői bírósági döntés miatt. "Természetesen csalódottak vagyunk, szerintünk a legfelsőbb bíróság hibásan kezeli az ügyet" - nyilatkozott a Reuters brit hírügynökségnek Samuelson.

Assange kérését az ellene elrendelt elfogatóparancs érvénytelenítésére korábban már elsőfokon és fellebbviteli szinten is elutasították. A svéd hatóságok a WikiLeaks két egykori önkéntesének feljelentése alapján körözik az ausztrál férfit, egyikük nemi erőszakkal, a másik szexuális zaklatással vádolja a kiszivárogtató portál alapítóját.

Assange a bűncselekményeket állítólag 2010 augusztusában követte el, amikor Svédországban járt.

Az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt az Egyesült Államokban akár halálbüntetés is várhat Assange-ra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.