Ben Carson

Világhírű idegsebész is küzd a republikánus elnökjelöltségért

Ben Carson újonc a politikában - ami szerinte előnyére válik -, orvosi sikerei viszont világszerte ismertté tették a nevét. Ő volt az első, akinek fejüknél összenőtt sziámi ikreket sikerült szétválasztania.

2015.05.04 08:55MTI

Ben Carson világhírű amerikai idegsebész is beszállt a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelembe. A 63 éves orvos vasárnap egy televíziós interjúban elmondta, sokan bátorították, ezért döntött úgy, hogy versenybe száll. Hivatalosan hétfőn jelenti be szülővárosában, Detroitban, hogy indul az elnökjelöltségért.

Ben Carson újonc a politikában - ami szerinte előnyére válik -, orvosi sikerei viszont világszerte ismertté tették a nevét. Ő volt az első, akinek fejüknél összenőtt sziámi ikreket sikerült szétválasztania.

A szakember 29 évig vezette a baltimore-i Johns Hopkins Children's Center gyermek-idegsebészeti részlegét, ma már nem praktizál. 2009-ben játékfilm készült róla az Oscar-díjas Cuba Gooding Jr. főszereplésével.

Ő az első fekete bőrű a versenyben, amely arról hivatott dönteni, hogy ki legyen a Republikánus Párt jelöltje a 2016 novemberi elnökválasztáson. Carsont az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom kedvenceként tartják számon, alacsonyabb adókat szeretne, hitbéli meggyőződése alapján ellenzi a terhesség-megszakítást és az azonos neműek közötti házasságot, és élesen bírálja Barack Obama elnök egészségügyi reformját.

Eddig három vetélytársa van, Marco Rubio floridai, Ted Cruz texasi és Rand Paul kentuckyi szenátor. Várakozások szerint Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök fivére is nemsokára bejelenti indulási szándékát.

A Demokrata Pártban Hillary Clinton volt külügyminiszter, New York-i szenátor és first lady számít a legesélyesebbnek arra, hogy 2016-ban pártja jelöltje legyen az elnökválasztáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.