Freddie Gray halála precedens lesz

Begyorsult a baltimore-i fekete-ügy

Az ügyészséghez került a rendőrségi nyomozati anyag a baltimore-i fekete fiatalember ügyében.

2015.05.01 15:27MTI

A baltimore-i rendőrség csütörtökön - egy nappal a korábban bejelentett határidő előtt - átadta a Freddie Gray halálára vonatkozó nyomozásának előzetes eredményét az ügyészségnek, amely el fogja dönteni, hogy vádat emeljen-e a hat rendőr ellen, akik őrizetbe vették a fiatalembert.

A 25 éves Gray az április 12-i rendőri őrizetbe vétele során elszenvedett gerincsérülésébe halt bele egy héttel később. Az incidens nyomán hétfőn zavargások törtek ki Baltimore-ban, ahol rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat vezettek be.

Az ABC tévétársaság a rendőrségi jelentésre hivatkozó értesülése szerint a nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Gray a videóra vett őrizetbe vétele során szenvedett volna halálos sérülést. A halottkém arra a megállapításra jutott, hogy a fiatalember akkor szeghette a nyakát, amikor a rabszállító furgon hátsó falához csapódott. Gray fejsérülést is szenvedett a jármű hátsó részének egyik csavarjától.

Az ügyben illetékes Marilyn Mosby államügyész a nyomozati anyag átvételét követően békességre és türelemre szólította fel a közvéleményt, valamint arra, hogy bízzon az igazságszolgáltatásban. Mosby hivatala egyébként a rendőrségétől független vizsgálatot is folytat az ügyben. Az amerikai igazságügyi minisztérium szintén nyomoz, hogy megállapítsa: megsértették-e Gray emberi jogait.

"Ha az egész nemzet figyelmének közepette három fekete nő három különböző szinten nem tudja elérni az igazságszolgáltatást és a megbékélést, akkor mondják meg, hogy hogyan fogjuk elérni ezt ebben az országban?" - tette fel a kérdést egy baltimore-i, a rendőrség és a különböző társadalmi csoportok képviselőinek részvételével megtartott, kapcsolatjavító rendezvényen Stephanie Rawlings-Blake, a város polgármestere.

A város vezetője ezzel Mosby államügyészre, magára és Loretta Lynch igazságügyi miniszterre célzott.

Eric Kowalczyk, a baltimore-i rendőrség századosa sajtótájékoztatón közölte, hogy a zavargások hétfői kitörése óta 98 kollégája sérült meg, közülük több mint 40 kórházi ellátásra szorult. Hozzátette, hogy a rendbontás idején őrizetbe vett 201 ember közül 106-ot elengedtek, mert konkrét vádat nem tudtak emelni ellenük. A múlt éjjel újabb mintegy tucatnyi embert állítottak elő.

Szerdán több amerikai nagyvárosban tiltakoztak amiatt, hogy az elmúlt hónapokban rendőri fellépés következtében több fegyvertelen fekete életét vesztette. New Yorkban több mint 100 tüntetőt előállítottak. Megmozdulások voltak Bostonban, Houstonban, Fergusonban, Washingtonban, Seattle-ben és más településeken is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.