A fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni

Obama: nincs mentség a baltimore-i erőszakra

Az elnök szerint ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor segítenie kell a rendőrségnek, de ugyanakkor javítania kell az oktatáson és meg kell reformálnia a büntető igazságszolgáltatást is.

2015.04.28 19:36MTI

Nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama ugyanakkor rámutatott, hogy a fergusoni konfliktus óta az Egyesült Államok túl sok esetben volt tanúja annak, hogy rendőrök elsősorban feketék ellen olyan módon léptek fel, ami "aggasztó kérdéseket vet fel". Az elnök arra hívta fel az ország rendőrparancsnokságait, hogy tartsanak önvizsgálatot azzal kapcsolatban, vajon milyen elbánásban részesítik az afroamerikai gyanúsítottakat.

Szavai szerint ugyanakkor a dolgot nem lehet csupán a rendőrségre bízni, és az egész országnak is önvizsgálatot kellene tartania, mert a baltimore-i konfliktus okai nem újak és "ez már évtizedek óta így megy".

Az elnök szerint ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a probléma megoldását, akkor segítenie kell a rendőrségnek, de ugyanakkor javítania kell az oktatáson és meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is. Egyúttal kétségét fejezte ki fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi, republikánus többségű kongresszus kész lenne áldozni a városokra.

A hétfői zavargások néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több mint ezer rendőrt vetettek be a tüntetők ellen.

Keddi bejelentés szerint Baltimore-ban, ahol rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, jelenleg 10 ezer nemzeti gárdista és rendőr áll készen a rendzavarás elfojtására. A városban a nap folyamán is voltak - ezúttal békés - tiltakozó megmozdulások.

A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 15 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel. Egy égő épületből kimentett sérült állapota válságos.

Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Mint mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.