Túlélte és visszatért

Ismét aktív a Hamász tavaly likvidálni próbált katonai vezetője

Mohamed ed-Deif, a Hamász palesztin radikális szervezet katonai szárnyának vezetője túlélte a tavaly nyári hadművelet során ellene megkísérelt izraeli likvidálási műveletet, és visszatért a Gázai övezetet uraló Hamász vezérkarába.

2015.04.29 11:10MTI

A Gázai övezetben tavaly lefolytatott Erős Szikla hadművelet során Izrael célzott légicsapást hajtott végre Deif ellen, de ennek eredménye nem volt egyértelmű. Jeruzsálem korábban azt jelezte, hogy végeztek a Hamász katonai vezetőjével, a gázai iszlamisták viszont kezdettől azt állították, hogy túlélte az akciót.

A friss médiaértesülések szerint az izraeli biztonsági erők ma már úgy vélik, hogy a keményvonalas, Izrael elleni gyűlöletéről és harcos álláspontjáról ismert Deif ismét döntéshozó helyzetbe került a katonai szárnyban, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokban.

A Háárec című izraeli újság értesülése szerint belső nézeteltérései ellenére a Hamász szilárdan megőrizte szervezeti egységét, és továbbra is a politikai szárny hozza meg a fontos stratégiai döntéseket.

A lap szerint Deif az Erős Szikla hadműveletet megelőzően azt tervezte, hogy a palesztinok - támadó alagutakon Izraelbe hatolva - katonákat és civileket hurcolnak Gázába, de a politikusok megakadályozták a katonai szárny akcióját. Deif és emberei ezért megharagudtak, és később, az Izraellel ötven napon át folytatott harcokban többször is megpróbálták végrehajtani az emberrablásokat, de az izraeli hadsereg mindig megakadályozta kezdeményezésüket.

A politikusok és a katonák a külső támogatókon is vitatkoznak, mert míg a szervezet politikai tevékenységét irányító Háled Mesaal a szaúd-arábiai segítségben bízik, addig Deif és a katonai vezérkar az iráni szövetséget szorgalmazza, mert csak tőlük remélhetnek komoly katonai segítséget.

A katonai szárny jelenleg arzenáljának és hadműveleti területének, elsősorban az Erős Szikla idején lerombolt alagutaknak a helyreállításán dolgozik, valamint harcosokat toboroznak - értesült a Háárec.

Az alagútrendszer újjáépítésén a nap huszonnégy órájában folyamatosan mintegy ezer ember tevékenykedik. A nyersanyagok elsősorban olyan civilektől származnak, akik otthonaik rekonstrukciójához építőanyagokat kaptak, de nincs pénzük a munkálatokra, és a feketepiacon eladták az építkezésekhez kapott anyagokat.

Az izraeli média szerint a Hamász százötven kilométeres hatótávolságú rakétákkal próbálja feltölteni raktárait, de a csempészalagutak elleni egyiptomi fellépés miatt nehézségei vannak a külföldi fegyverek beszállításában, ezért elsősorban helyben készülnek újabb rakéták, amelyeket hazai mérnökök és szakemberek szerelnek össze.

A cikkből az is kiderül, hogy a tavaly nyári harcok nyomán még újabb hetvenezer gázai került fel az ENSZ segélyezési listáira, és így már mintegy kilencszázezren kapnak az övezetben élelmiszercsomagokat a nemzetközi szervezettől.

Az utóbbi két hónapban megkezdődtek a lakóházak helyreállítási munkálatai is. A körülbelül százezer megsérült épületből nyolcvanezernek a tulajdonosa már hozzájutott a szükséges nyersanyagokhoz, de a teljesen lerombolt tizennyolcezer lakás újjáépítése még nem kezdődött meg. Még mindig több tízezren laknak az ENSZ menedékhellyé vált iskoláiban.

Továbbra is csak napi hat-nyolc órára tudják biztosítani az áramellátást, és igen rossz az ivóvíz minősége. A munkanélküliség negyven százalék közüli, elsősorban a fiatalokat sújtja, és noha sem a politikai, sem a katonai szárny nem szeretne jelenleg újabb összecsapást Izraellel, a fokozódó nyomor - akárcsak tavaly - a helyzet romlásához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.