Nepáli földrengés

Épphogy megúszta a nepáli földrengést és lavinát a magyar hegymászó

Koncz Ákos hegymászó a múlt szerdán tért haza Nepálból, szerinte az útvonalak továbbra is veszélyesek.

2015.04.26 16:59MTI
Shutterstock fotó - sanupot

Az alaptáborok jellemzően "védett" helyen vannak, de a hegymászóútvonalak a nepáli földrengés utáni lavinaveszély miatt továbbra is veszélyesek - hangsúlyozta az M1 aktuális csatornán vasárnap délután Koncz Ákos hegymászó, aki múlt szerdán tért haza Nepálból.

Mint elmondta: az alaptáborban "meglepő módon" van térerő. Így adhattak magukról jelet az ottani hegymászók, köztük az aradi Török Zsolt, aki április 4-én indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb, amikor szombaton a 7,9-es erősségű rengés történt. Az e rengés kiváltotta lavináknak legalább 14 halálos áldozata van, ugyanis ennyi ember holttestét találták meg. Az eltűntek számát nem tudják. Negyvenen megsebesültek, mintegy felük súlyosan.

Koncz Ákos hegymászó arról beszélt: a hírek szerint jéglavina okozta a hegymászók halálát. A nagyméretű, nagy sebességgel lezúduló jégdarabok ellen védekezni nem nagyon lehet - jegyezte meg. Ugyanakkor hozzátette: az alaptáborok nagyjából védett helyen vannak, ezért úgy véli, az 1-es és a 2-es alaptábor között "mozgó hegymászókat" érhette a tragédia.

Kiemelte továbbá, hogy a meglazult jégtömbök bármikor lezúdulhatnak, az utórengések nyomán újabb jéghasadékok alakulhatnak ki, így a jéglavina veszélye továbbra is fennáll, az útvonalak veszélyesek. A hegymászók akkor lesznek tényleg teljes biztonságban, ha már elhagyták a helyszínt - jegyezte meg Koncz Ákos.

A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában azt mondta: egy másik, hét emberből álló magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején, de egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.