Putyin ellen 2012-ben

Oroszország: a Bolotnaja téri tüntetők nem kapnak amnesztiát

Nem terjed ki a Putyin-ellenes 2012-es Bolotnaja téri tüntetés résztvevőire a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából kihirdetett elnöki amnesztia, amelyet pénteken fogadott el az orosz törvényhozás alsóháza.

2015.04.24 12:14MTI

A 450 fős dumában a 442 jelen lévő képviselő egyhangúlag fogadta el a határozatot.

A Bolotnaja téri tüntetés büntetőeljárás alá vont szervezőinek és résztvevőinek amnesztiájára az Igazságos Oroszország ellenzéki párt egyik politikusa, Dmitrij Gudkov tett javaslatot. A rendőrség és a tiltakozók összecsapásával végződött, 2012. május 6-án tartott nagyszabású moszkvai megmozdulás egyik fő támogatójának kezdeményezését azonban a duma elvetette.

Az orosz ellenzék az esemény harmadik évfordulóján újra tüntetést szervez Moszkvában.

A Kreml számításai szerint 260 ezer ember részesülhet a most kihirdetett közkegyelemben. Közülük 60 ezren büntetésüket töltik, 200 ezren felfüggesztett ítéletet kaptak, így szabadlábon vannak. Pavel Krasenyinnyikov, a duma törvénykezési bizottsági elnöke szerint az amnesztia még több embert, akár 350-400 ezer embert is érinthet Oroszországban.

A rendelkezés azokra vonatkozhat, akik először követtek el enyhe és közepes fokú bűncselekményt, és büntetésük ideje nem haladja meg az öt évet. A közkegyelem kiterjed a kiskorúakra, kisgyermekes nőkre, 55 évnél idősebb férfiakra és 50 évesnél idősebb nőkre is, de a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények miatt elítéltekre nem.

Azokra viszont igen, akik Afganisztánban vagy más országokban harcoltak, vagy az észak-kaukázusi terrorellenes műveletekben vettek részt, és ezért szovjet vagy orosz kitüntetésben részesültek, de később kisebb bűncselekményt követtek el. A szibériai Cseljabinszki területen lévő Majak nevű nukleáris üzem 1957-es meghibásodása, valamint az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset következményeinek elhárításában résztvevőkre is kiterjed az amnesztia.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett közkegyelem a közeljövőben hatályba lép, amint azt a duma elnöke aláírja.

A második világháborús győzelem napját Oroszországban és a volt Szovjetunió egykori köztársaságaiban május 9-én ünneplik.

Oroszországban utoljára 2013 végén, az alkotmány 20. évfordulója alkalmából gyakorolt amnesztiát Vlagyimir Putyin elnök. Ennek révén a Bolotnaja-ügyben érintettek közül többen mentesültek a büntetőeljárás, illetve a büntetés alól. Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt elnöke is ekkor szabadult ki a fogházból, és a Pussy Riot punkegyüttes tagjai is elhagyhatták a javító-nevelő tábort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.